Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Konzervatórium je v dezolátnom stave. Náhradné riešenie študentom skomplikuje život
Zdielať na

Konzervatórium je v dezolátnom stave. Náhradné riešenie študentom skomplikuje život

ŽILINA / Žilinské konzervatórium má nemalý problém. Jedna z budov školy už vyše 20 rokov absolútne nevyhovuje hygienickým podmienkam. Hygienici tak rozhodli, že ju musia zatvoriť. Súčasné vedenie Žilinského samosprávneho kraja síce katastrofálnu situáciu nezavinilo, ale aj napriek tomu musí hľadať spôsob, aby mohla stredná hudobná škola fungovať ďalej.

"Počul som, že spolužiak sa prepadol do podlahy," uviedol študent konzervatória Jozef Heteš. Pleseň je vo viacerých miestnostiach. Fľaky na strope vznikli po natečení vody z poškodenej strechy. Stopy po plesni sa objavujú aj na stenách, a to v miestach, kde je narušená hydroizolácia. "Stavba podľa môjho názoru nevyhovovala už od začiatku, pri odovzdávaní. Škola takto fungovala 25 rokov," povedal riaditeľ Milan Oravec. 

Niektorí učitelia prišli s návrhom, či by sa nedal pavilón opraviť počas letných prázdnin, aby v septembri mohli študenti opäť zasadnúť do školských lavíc. Podľa odborníkov je to nereálne, navyše by to bolo len dočasné riešenie. Žilinská župa chce radšej investovať do rekonštrukcie hlavnej budovy, kde by pristavili ďalšie nové učebne. "Verím, že sa budúci rok začne stavať. Sme viazaní zákonmi, verejným obstarávaním," uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. 

Počas prestavby sa teda žiaci budú musieť učiť niektoré teoretické predmety v iných miestach ako v konzervatóriu. Zodpovední prišli s myšlienkou, aby ich zatiaľ prichýlila jazyková škola. "Tento návrh tu už bol, spisovali sme proti tomu rôzne argumenty," dodala zástupkyňa riaditeľa Hana Švandová. Náhradné riešenie sa nepozdáva ani stredoškolákom. V rámci svojho vyučovania budú musieť pendlovať medzi dvoma školami, ktoré sú od seba vzdialené asi pol kilometra. Podľa zodpovedných ale lepšie východisko z kritickej situácie neexistuje. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy