Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Jeden z apoštolov pražského orloja ukrýval odkaz z minulosti
Zdielať na

Jeden z apoštolov pražského orloja ukrýval odkaz z minulosti

Archívna reportáž

PRAHA / Preslávený pražský orloj na Staromestkej radnici si návštevníci nejaký čas neužili. Bol totiž odstavený z dôvodu rekonštrukcie. Po častiach ho posielali do reštaurátorského ateliéru. Tam pri podrobnom skúmaní zistili, že jedna zo sôch apoštolov ma inú váhu než ostatné. Dali ju teda pod röntgen, čo našli im vyrazilo dych. Sv. Tomáš ukrýval púzdro s odkazom z minulosti.

Dostať sa do sochy nebolo vôbec jednoduché, veko bolo starostlivo zapečatené, uvádza portál novinky.cz. Keď sa im to napokon podarilo, vytiahli z neho púzdro s 18 stranami textu zo 40. rokoch minulého storočia od sochára Vojtěcha Suchardy, autora drevených plastik apoštolov a ďalších figúr, ktoré boli po II. svetovej vojne umiestnené na orloji. Okrem toho púzdro obsahovalo aj noviny z júna roku 1948. 

Odkaz pre ďalšie generácie 

"Text obsahoval názory akademického sochára Suchardy, ako urobiť orloj inak než ho vidíme dnes. To sa nepáčilo vtedajším pamiatkárom a jednému profesorovi, ktorý to zatrhol. Takže sa nič také nestalo, sochy sa iba zreštaurovali a boli obnovení apoštolovia, ktorí zhoreli pri požiaru 8. mája 1945," vysvetlil reštaurátor sôch Jiří Matějíček s tým, že Sucharda bol v povojnovom období poverený vytvorením nových drevených plastík apoštolov a figúr na orloji. 

Dokumenty sú teraz uložené na Magistráte hlavného mesta Prahy s tým, že vedenie rozhodne, čo sa do púzdra vloží pre ďalšie generácie. 

Tajné miesta

Nie je to ale jediná zaujímavosť, ktorá bola pri opravách veže odhalená. Reštaurátori našli v stenách zamurované kamenné zvieratá, ako napríklad časť podstavca, na ktorom sedel pes, alebo dravec so zvesenou hlavou, ale aj stojaca sova. V tejto chvíli nie je isté, z akého obdobia plastiky pochádzajú. Je ale predpoklad, že boli vytvorené už na začiatku 15. storočia. "je vzrušujúce, že je stále čo objavovať a rozširovať naše historické znalosti. Kto vie, čo ešte objavíme," povedal Ján Wolf zo zastupiteľstva hlavného mesta Praha. 

Súvisiace články