Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Baletné hviezdy z celého sveta vymenili divadlá za pódium pod hviezdami
Zdielať na

Baletné hviezdy z celého sveta vymenili divadlá za pódium pod hviezdami

BRATISLAVA / Špičkoví baletní tanečníci, medzi ktorými nechýbali ani tí zo Slovenska sa počas víkendu stretli na jednom pódiu. To najlepšie čo je momentálne na svetovej baletnej scéne predviedli najprv v Košiciach a potom v Bratislave. Open-air festival Chorea priniesol na Slovensko moderný balet, za ktorým by sme inak museli cestovať.

Baletní tanečníci z rôznych kútov sveta hviezdili pod hviezdami a divadelné dosky vymenili za scénu na nábreží Dunaja. Ani pre svetové baletné hviezdy nie je tanec pod holým nebom samozrejmosťou a tak si okrem divákov užívali letný večer aj oni. "Malo to iný rozmer, cítiť to mesto ako pulzuje a my si vytvoríme ten svoj priestor," hovorí Miroslav Martinovič prvý sólista Slovenského divadla tanca.

Chorea prinesiela na Slovensko tanečníkov a tanečné súbory, ktoré v našej krajine ešte neúčinkovali - Národný balet z Kanady, Portugalska alebo tanečníkov z Milána.  "Aj pre nás sú tu niektorí taneční kolegovia hviezdy, ja som už od mala obdivovala tanečníkov z Kanady," hovorí Giorgia Vailati, sólistka Slovinského národného divadla. "Je to pre nás zároveň inšpirácia, pozorovať tých najlepších tanečníkov ako pracujú na sebe a zlepšujú sa," potvrdil aj Kenta Yamamoto, člen baletného súboru Slovinského národného divadla. "To je krásne v tom, že to nie je hodnotiteľné, že či bol ten lepší alebo ten horší, lebo každý je iný. To sú ukážky, človek má za hodinu a pol absolútny prehľad, užíva si," vysvetľuje choreograf a garant festivalu Ján Ďurovčík.

Aj na Slovensku vyrastajú baletné hviezdy. Ján Špoták už od roku 2009 úspešne pôsobí na severe Európy. Momentálne je profesionálnym tanečníkom v súbore vo švédskom Göteborgu, ktorý patrí k najväčším a najprestížnejším súborom súčasného tanca v Európe. "Vlastne takou základnou myšlienkou toho predstavenia je, že vždy sú dvaja zodpovední za akékoľvek rozhodnutie a akýkoľvek vzťah, či už za úpadok, alebo rozvoj," tvrdí Ján Špoták.

A práve vystúpenie Janka Špotáka s tanečným partnerom si vyslúžilo jeden z najväčších potleskov večera. Záujem Slovákov o moderný balet rastie. Festival moderného baletu sa tak rozrástol tiež. A tento rok sa konal okrem Bratislavy aj v Košiciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy