Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smerujeme v školstve k fínskemu systému, ale kroky robíme smerom od neho, kritizujú novelu rodičia a učitelia
Zdielať na

Smerujeme v školstve k fínskemu systému, ale kroky robíme smerom od neho, kritizujú novelu rodičia a učitelia

BRATISLAVA / Poslanci SNS nedávno prišli s nápadom obmedziť experimentálne overovanie na školách a nevedia tento krok dostatočne zdôvodniť. V praxi by to znamenalo centrálne rozhodovanie o tom, ktorú inováciu vo vzdelávaní je možné overovať a ktorú nie. Opoziční poslanci, odborníci, učitelia i rodičia sa proti tomu postavili, je to podľa nich v rozpore s fínskou cestou, ktorou sa chce Slovensko vydať. Spísali petíciu a žiadali, aby bol tento návrh z novely vypustený. Navrhovatelia tak aj urobili.

Poslanecký návrh o obmedzení experimentálneho overovania na školách nielen zaskočil, ale aj pobúril niektorých opozičných poslancov, ba aj časť verejnosti. Centralizované rozhodovanie o tom, ktorú inováciu je možné overovať a ktorú nie, je veľkým zásahom do doterajšej praxe.

Predkladatelia tohto návrhu tento krok nevedeli ani dostatočne obhájiť pred kritikmi nielen z radu opozičných poslancov, ale ani odborníkmi, učiteľskými a rodičovskými iniciatívami, ktoré okamžite reagovali hromadnou pripomienkou. Vyše tisíc podpismi žiadali, aby bol tento návrh z novely stiahnutý a najskôr prešiel diskusiou. Podľa nich je návrh úplne v rozpore s deklarovaným smerovaním slovenského školstva tzv. fínskou cestou.

Úspech fínského školstva je najmä v tom, že štát väčšinu právomocí odovzdal samosprávam, školám, učiteľom, rodičom a deťom. Iniciátormi inovácií sú najmä učitelia a rodičia na školách, nie ministerstvo školstva. Návrh, o ktorom je reč, je teda krokom späť. Pod tlakom takejto kritiky poslanci toto ustanovenie z novely napokon stiahli. Ak teda Slovensko chce ísť naozaj cestou fínskeho školstva, poslanci a ministerskí úradníci budú musieť vytvoriť také legislatívne podmienky, ktoré bude do experimentovania na školách zasahovať čo najmenej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy