Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kúzelnícka legenda má problémy, zranený dobrovoľník ho zažaloval
Zdielať na

Kúzelnícka legenda má problémy, zranený dobrovoľník ho zažaloval

Archívna reportáž

LAS VEGAS / Jeden z najslávnejších novodobých kúzelníkov, David Copperfield, si môže vydýchnuť. Súdna kauza, ktorá sa ťahá od roku 2013, sa pre neho končí pozitívne. Dobrovoľníkovi, ktorý sa zranil počas jednej z jeho show nemusí vyplatiť odškodné.

Americký kúzelník David Copperfield síce zanedbal bezpečnosť dobrovoľných účastníkov jeho magického triku, no nie je finančne zodpovedný - rozhodla porota na súde v Nevade. Podľa portálu BBC si Brit Gavin Cox spôsobil zranenia počas aktu zmiznutia na show v Las Vegas v roku 2013 sám.

​Pán Cox zažaloval kúzelníka potom, ako padol v priebehu show a utprel otras mozgu a ďalšie zranenia. Rozhodnutie súdu znamená, že od iluzionistu nemôže žiadať finančné odškodnenie. David Copperfield je najlepšie zaránbajúci kúzelník na svete. Svoj trik "Šťastná trinástka" už predviedol niekoľko tisíckrát bez akýchkoľvek problémov. Ilúzia pozostáva z toho, že kúzelník nechá na pódiu zmiznúť 13 náhodne vybraných divákov z hľadiska. Veľké prekvapenie prichádza, keď iluzionista odhalí všetkých 13-tich v zadnej časti hľadiska.

Minulý mesiac bol Copperfield donútený pred súdom odhaliť, že potom, ako sa na účastníkov na pódiu spustí opona, ich rýchlo prevedú chodbičkami, ktoré prechádzajú budovou rezortu MGM v Las Vegas. Cez ne opustia budovu a potom sa do nej opäť vrátia zadným vchodom. 58-ročný Cox z Kentu padol počas toho, ako ho asistenti sprevádzali cez chodby. Skončil v nemocnici s vykĺbeným ramenom. Tvrdí, že mu lekári neskôr diagnostikovali aj poranenie mozgu.

Podľa žaloby pánovi Coxovi následkom  nehody vznikli liečebné náklady vo výške viac ako 400 tisíc dolárov. Cox tvrdí, že sa potkol na stavebnom materiáli, ktorý sa povaľoval na chodbe. Copperfield vraví, že si trasu predtým sám celú prešiel a bola čistá. Cox žaloval aj rezort MGM v Las Vegas a Copperfieldovu produkčnú spoločnosť. Rozhodnutie poroty bolo rovnaké aj v ich prípade - uznala zanedbanie, no neuznala finančnú náhradu. 

Niektoré kúzelnícke kúsky  sú nebezpečné nielen pre mága ale aj pre dobrovoľníkov:

Súvisiace články