Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prekvapivá štúdia z Milána, za obezitu nemôžu gény
Zdielať na

Prekvapivá štúdia z Milána, za obezitu nemôžu gény

MILÁNO / Životné prostredie a životný štýl určujú vývoj obezity viac ako gény, ktoré sme zdedili. To je hlavný záver, ku ktorému dospel tím vedcov z Milánskej univerzity. Ich štúdiu zverejnil časopis Physiological Measurement. Obezita je vážnym zdravotným problémom a významným rizikovým faktorom u kardiovaskulárnych chorôb, najmä vo vyspelých krajinách.

Niektoré štúdie uvádzajú hypotézu, že pôvod obezity môže byť genetický. Dnes ale toto vysvetlenie môže byť aplikované iba na 5% najzávažnejších prípadov obezity. Genetický pôvod totiž nedovoľuje vysvetliť väčšinu individuálnych variácií indexu telesnej hmotnosti (BMI). Tieto variácie možno pričítať faktorom, ktoré utvárajú životné prostredie a životný štýl. Pretrvávajú ale pochybnosti a skutočný význam genetických dispozícií nie je ešte vysvetlený.

"V jednej z našich predchádzajúcich štúdií sme identifikovali sériu 38 génov, ktorých aktivácia je spojená s rôznymi charakteristikami spojenými s obezitou: zápaly, rakovina, poruchy plodnosti aj nálady," vysvetľuje hlavný autor štúdie Francesc Font-Clos. "Snažili sme se porozumieť tomu, či nám tento druh genetickej výbavy môže pomôcť zistiť akú úlohu naše gény hrajú vo vývoji obezity." Citoval autora taliansky denník La Repubblica.

Font-Clos a jeho tím porovnávali zoznam génov s tými, ktoré iné štúdie spájali s variáciami indexu telesnej hmotnosti. Porovnávanie, uskutočnené vďaka algoritmu vyvinutom na Milánskej univerzite a umožňujúcemu zvýšiť efektívnosť podobných porovnávacích analýz, uskutočnili na 600 osobách z britskej databázy dvojčiat.Štúdium dvojčiat s rozdielnym BMI je totiž vynikajúcou príležitosťou na štúdium vzťahov medzi genetickou výbavou a obezitou.

Výsledky analýzy ukázali, že genetická dispozícia pre obezitu zistená v predchádzajúcich prácach je spojená s indexom telesnej hmotnosti aj s množstvom tukového tkaniva. Milánski vedci objavili, že u jednovaječných dvojčiat nie sú rozdiely v aktivácii tejto genetickej výbavy spôsobený ich genómom, ktorý je identický, ale variáciami telesnej hmotnosti. To znamená, že to nie je genóm, čo vyvoláva vznik obezity, ale že ide o faktory životného prostredia a životného štýlu.

"Naše výsledky ukazujú, že životné prostredie má pri vývoji obezity významnejšiu úlohu ako genóm," vysvetľuje docentka Caterina Portová z Milánské univerzity, ktorá výskum koordinovala. "Nestávame se obéznymi preto, že sme zdedili niektoré nešťastné gény. Nie je to otázka nešťastného dedičstva, ale podmienok, ktoré môžu byť zmenené. Preto je dôležité študovať obezitu v širšom kontexte, ktorý zahŕňa vnútorné aj vonkajšie faktory a ich vzájomné pôsobenie," dodáva.

Súvisiace články