Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sudánka dobodala manžela, pretože ju chcel opäť znásilniť. Dostala trest smrti
Zdielať na

Sudánka dobodala manžela, pretože ju chcel opäť znásilniť. Dostala trest smrti

SUDÁN / Noura Husseinová má 19 rokov a nad hlavou ten najdesivejší rozsudok - trest smrti. Dôvodom je, že na smrť dobodala svojho manžela, pretože už nedokázala zvládať jeho znásilňovanie. Za muža ju vydali proti jej vôli, keď mala len 16 rokov. A jej život sa premenil na peklo. Podľa jej slov manželovi pri znásilňovaní pomáhala dokonca jeho rodina.

Husseinová tvrdí, že na sexuálnych útokoch participovala aj rodina. Príbuzní ju držali, kým ju manžel znásilňoval. Druhý raz sa žena rozhodla brániť. A dnes ju za vraždu v sebaobrane chcú zachrániť ľudia na celom svete, ktorí podpisujú petíciu. Rodina ju po čine odvrhla, teraz ju najprísnejším rozsudkom chce potrestať aj zákon. Dostala trest smrti. "Ešte stále je v šoku," vyjadril sa pre CNN Adil Mohamed Al-Imam, ktorý Nouru v prípade zastupuje.

Prípad Noury Husseinovej, o ktorom píše aj Idnes.cz nie je v Sudáne ojedinelý. Podľa tamojšej legislatívy je zákonný vek pre vstup do manželstva iba 10 rokov, pričom znásilnenie v manželstve je legálne. Rodina manžela preto počas procesu odmietla možnosť ospravedlnenia, či finančného odškodnenia. Priamo požiadali o jej popravu. Stovky ľudí si prišli vo štvrtok do súdnej siene v sudánskom Omdurane vypočuť jej ortieľ a podporiť ju. Súd rozhodol o treste smrti a Noura má teraz na odvolanie 15 dní.

https://twitter.com/AJEnglish/status/994766543077683200

Desivé detaily prípadu zaplavili sociálne siete. Pod hashtagmi #JusticeforNoura, či #SaveNoura sa masívne spisuje petícia za záchranu jej života.

https://twitter.com/amnesty/status/994964275734155264

Príbeh Noury sa začal, keď mala 16 rokov a prinútili ju vydať sa. Krátko po svadbe sa dievčine podarilo utiecť z domu a tri roky sa skrývala u tety. Jej otec ju ale prehovoril a vrátila sa domov. Ihneď ju odovzdali rodine manžela. Trestom za útek bolo brutálne znásilňovanie, pri ktorom pomáhala aj rodina. "Jeho brat a dvaja bratranci sa jej najprv pokúšali dohovoriť. Keď odmietla, zbili ju a odvliekli do spálne. Jeden muž jej držal hlavu a hruď, zvyšní jej držali nohy," popísal priebeh znásilnenia advokát.

Manžel sa ju pokúsil znásilniť aj na druhý deň. Husseinová ale schmatla nôž a dobodala ho na smrť. Utiekla opäť k rodičom, ale tí ju udali polícii. Prípad 19-ročnej ženy prvý raz narušil akési nepísané pravidlo, ktoré v Sudáne panuje, podľa ktorého je manželka povinná úplne sa podriadiť manželovi. "V Sudáne ľudia o problematike znásilnenia v manželstve vonkoncom nerozprávajú," potvrdzuje aj Ahmed Elzobier, výskumný pracovník organizácie Amnesty International.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy