Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Farmárčenie budúcnosti. Číňania vymysleli efektívny chov zvierat
Zdielať na

Farmárčenie budúcnosti. Číňania vymysleli efektívny chov zvierat

ČÍNA / Psie hotely a aj mačacie hotely - tú sú zariadenia, ktoré poznáme. Ale už ste videli prasací hotel? Nie, nemá to nič spoločné s domácimi miláčikmi, hoci podmienky v nich žijúcich zvierat sú naozaj výborné. Prasacie hotely sú nové podoby hospodárskych fariem. Číňania tvrdia, že sa im vďaka nim darí efektívnejšie bojovať s nákazami.

Prasací mor, krivica, kiahne, či sípavka. To sú názvy chorôb, ktoré dôverne poznajú veterinári hospodárskych zvierat. Niektoré choroby sú ale natoľko vážne, že musia kvôli nim vyhubiť celé stáda ošípaných. V Číne preto prišli na nezvyčajný nápad, ktorý im pomáha eliminovať straty. Nazvali ho Prasací hotel. "V prípade klasických fariem a chovov máte pokope mláďatá, odrastené jedince a chovné jedince, čo predstavuje veľmi vysoké riziko nákaz. My ich máme rozdelené do jednotlivých poschodí, pričom každé má zvlášť ventilačný systém a tak sa nákazy šíria ojedinele," vysvetľuje manažérka poschodovej farmy Šu Džiadžing.

​Na juhu Číny vyrástli paneláky pre ošípané. Zatiaľ majú od 2 po 7 poschodí. Na každom z nich chovajú inak staré zvieratá, ktorým podmienky upravili tak, aby to najviac vyhovovalo chovu. "Podmienky a teplotu kontroluje systém, vďaka ktorému sa znížila úmrtnosť mláďat. Tým sa znižujú náklady," potvrdzuje manažér chovu Džiang Wei.

Väčšina ochorení sa prenáša vzduchom. Jedinečný ventilačný systém umožňuje udržať prípadnú nákazu na jednom poschodí. "Zabudovanými drážkami v podlahe sa dnu vháňa čerstvý vzduch. A nikdy sa nevracia späť, čiže necirkuluje," dopĺňa Wei.

Momentálne majú v Číne zálusk na chovné stanice, ktoré by mali 13 poschodí. Tým by sa stali svetovou raritou. "Štandardne sa na farme chová od 10 po 15 000 prasiat. V prípade, že je farma infikovaná, straty sú obrovské. V našej farme sú prasatá rozdelené do prasacích domov po približne 5 000 kusoch. Tým sa nám darí znižovať množstvo strát, ľahšie sa udržiava čistota a tiež sa ľahšie eliminujú nákazy. V prípade epidémie nemusíme vyhubiť celú farmu," tvrdí operačný manažér Šue Šhiwei.

Prasacie hotely chceli vyskúšať aj chovatelia v Európe. Legislatíva, ochrancovia zvierat aj odpor verejnosti ale spôsobili, že sa novinka neujala. Momentálne sa Čína so svojimi poschodovými farmami stáva svetovým lídrom v chove ošípaných. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy