Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia žiada odvolanie Matečnej. Namiesto desiatok farmárov podporila súkromného podnikateľa
Zdielať na

Opozícia žiada odvolanie Matečnej. Namiesto desiatok farmárov podporila súkromného podnikateľa

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia chce v parlamente odvolať z funkcie ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú. Nemá síce dostatok hlasov, no verí, že získa aj hlasy niektorých koaličných poslancov, napríklad Mareka Maďariča či Jána Podmanického zo Smeru, prípadne Lucie Žitnaskej z Mostu-Híd. Posledným podozrením má byť preplatenie súkromného rybníka za vyše štvrť milióna eur, ktoré odkleplo vedenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Opozícia vidí ako dôvody na demisiu ministerky problémy s agrodotáciami, ignorovanie požiadaviek farmárov a osobné zlyhávanie Matečnej v súčasnej funkcii, či pri jej predchádzajúcom pôsobení na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Informovali o tom v piatok na tlačovom brífingu spoločne predseda SaS Richard Sulík, predseda Sme rodina Boris Kollár a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Posledným podozrením má byť preplatenie súkromného rybníka za vyše štvrť milióna eur, ktoré odkleplo vedenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

"Za posledné obdobie vyplávalo obrovské množstvo špiny na povrch v agrosektore a za mnohými týmito kauzami je Gabriela Matečná. Či už z jej pôsobenia na Slovenskom pozemkovom fonde, alebo dnes ako ministerka pôdohospodárstva. Ministerka na zlú situáciu, ktorá sa tu v pôdohospodárstve deje, vôbec nereaguje. Gabriela Matečná nemá čo robiť vo svojej funkcii a jej zlyhania vo funkcii sú mnohonásobné," vyjadril sa líder SaS Richard Sulík.

Na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude zvolaná po zozbieraní podpisov, chce opozícia dosiahnuť odstúpenie, odvolanie alebo vyslovenie nedôvery ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej. "Drobní farmári dnes zažívajú, čo znamená organizovaná mafia. Podali desiatky trestných oznámení a orgány činné v trestnom konaní im nepomohli. Ak toto chceme zmeniť, ľudia ako pani Matečná nemôžu pôsobiť ďalej vo svojej funkcii. Preto sa pridávame za jej odvolanie," informoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. 

​Opozícia súčasnej ministerke pôdohospodárstva v piatok na spoločnom brífingu vyčítala najmä kauzy s agrodotáciami, prideľovaním pozemkov či neschopnosť riešiť skutočné problémy slovenských farmárov. "Ministerka nepomáha farmárom, ale svojim ľuďom. To sme mohli vidieť aj pri dnes uverejnenej dotácii na rybník pre oligarchu Beljajeva, pri ktorej ostalo 56 poctivých farmárov bez dotácie. Ministerka Matečná nemá na svojom poste čo robiť a žiadam Andreja Danka, aby na tento post dal konečne normálnu nomináciu," dodal Matovič. 

Rybník ako rozvoj cestovného ruchu za pol milióna

Slovenský veľkopodnikateľ, si rybník navrhol vybudovať ako prírodný bazén bezprostredne pri rozľahlej rezidencii v obci Važec na Liptove. "My všetci z našich daní budeme dotovať súkromný, štyrikrát predražený rybník pána Beljajeva. Ten má údajne prispieť na rozvoj cestovného ruchu," vyjadrila sa k situácii Veronika Remišová z OĽANO. Podľa opozície je v dokumentoch pre Úrad životného prostredia uvedená investícia na stavbu rybníka 78 000 eur, podnikateľ ale žiada od agrorezortu viac 600 tisíc eur.  Pôdohospodárska platobná agentúra mu odsúhlasí 330 tisíc eur. Ministerstvo uvádza, že podnikateľ Alex Beljajev zatiaľ príspevok nedostal, bola podpísaná len zmluva. 

Firma, ktorá pre potreby úradov vytvorila veľkopodnikateľovi dokumentáciu posúdenia vplyvu výstavby rybníka na životné prostredie, pre TV JOJ potvrdila, že vytvorenie plánovanej nádrže určite nezhltne pol milióna ale 78 tisíc eur, ako inžinieri uvádzajú vo svojom projekte. 


Podľa Ministerstva pôdohospodárstva za účelom rozvoja a verejného záujmu bude súkromníkovi, ešte len, poskytnutá spomínaná dotácia. "Projekt, ktorého súčasťou je výstavba športového rybníka, bude realizovaný v rekreačnom areáli Važec – Pod Kopou a zabezpečuje rozvoj rekreačných možností, ktoré budú verejne prístupné. Alternatívnou funkciou vodnej nádrže bude aj bezpečnostný prvok, bude slúžiť na zabezpečenie vody na hasenie v prípade požiaru," píše vo svojom stanovisku ministerstvo. 

Ak ide o podvod, financie chránia

"Okrem uplatňovania sankčných mechanizmov voči žiadateľom sú jednotlivé prípady a schémy možných podvodov predmetom administratívnej kontroly a kontrol na mieste vykonávaných príslušnými útvarmi PPA. Ak existuje podozrenie zo spáchania trestného činu, rozsah kompetencií PPA vyšetriť danú vec nie je dostatočný a vec nie je predmetom dožiadaní orgánov činných v trestnom konaní, PPA podáva aj trestné oznámenia," uviedol v stanovisku ministerstva štátny radca Michal Feik. 

PPA odstúpenie ministerky odmieta, majú za sebou úspechy

Ministerstvo ďalej uviedlo, že nové vedenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry urobilo od svojho nástupu množstvo opatrení, ktoré zvyšujú transparentnosť a efektivitu pôsobenia agentúry. "Dôvod na odstúpenie z funkcie nielenže neexistuje, ale je potrebné v reforme PPA pokračovať," dodali.

Ako dôkaz uviedli niekoľko krokov, ktoré považujú za dôležitý úspech. "Zverejňovanie informácií nad rámec zákona, mienkotvorným médiám sme poskytli komplexné informácie o poľnohospodárskych podporách na východe Slovenska. Rázne sme zakročili proti podvodom na východe Slovenska. Trestné oznámenie, odvolanie zodpovedných a posilnenie kontrol. Podporili sme 500 mladých farmárov sumou 25 miliónov eur, malých farmárov podporíme ďalšími piatimi miliónmi eur. Po prvýkrát od svojho vzniku vyplatí Pôdohospodárska platobná agentúra preddavky na priame podpory. Zavedenie objektívnych kritérií v hodnotení projektových podpôr," zhodnotili. O ďalších krokoch, ktoré podnikli, informujú na svojej stránke. 

Gabriela Matečná vzhľadom na plánovanú zahraničnú pracovnú cestu bude na opozičné vyhlásenia reagovať budúci týždeň na tlačovej konferencii. Podľa poslancov opozície ide o ďalší dôkaz toho, ako sa s eurodotáciami, štátnou pôdou aj podporami kšeftuje v agrorezorte ministerky Matečnej. 

Pozrite si archívnu reportáž o farmároch a krokoch Matečnej voči nim: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy