Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jožo Kubáni vydal knihu. Klebety a pikantnosti v nej nenájdete
Zdielať na

Jožo Kubáni vydal knihu. Klebety a pikantnosti v nej nenájdete

BRATISLAVA / Začiatkom mája sme pokrstili výnimočnú knihu pútavých príbehov z tatranských končiarov od bývalého investigatívneho reportéra, dnes reportéra TV JOJ pôsobiaceho najmä vo Vysokých Tatrách Joža Kubániho.

Knihu do života uviedol Jožkov dobrý kamarát, milovník horolezectva Marcel Forgáč. Mnohí možno nevedia, že Marcel sa lezeniu venuje od 15 rokov. Krst knihy sa niesol v spomienkovom duchu. Jožo Kubáni spomínal na svoj vzor a večnú inšpiráciu – horolezca a horského vodcu Petra Šperku, s ktorým prvýkrát vyšiel na Gerlach. (Pre Šperku to bol jeho jubilejný päťstý výstup).

Krstilo sa ako inak vodou z Popradského plesa, ktorou sa kniha symbolicky pokropila. Jeden výtlačok Jozef Kubáni vyniesol symbolicky na štíty Tatier, aby ho "venoval“ Petrovi Šperkovi. "Ani som neveril, že túto knižku dopíšem. Bolo to oveľa ťažšie, ako som si myslel. Nie som spisovateľ a asi ani nikdy nebudem, ale mal som pocit, že by bolo dobré trochu obšírnejšie ukázať prácu reportéra pôsobiaceho v horách,“ tvrdí reportér Jožo Kubáni.

"Ak sklamem tých, čo čakajú nejaké pikantnosti, klebietky a pohľad do súkromia, mrzí ma to, ale pre toto som knižku nepísal," dodáva autor. 

Kniha tam zostala uschovaná pre náhodného milovníka Tatier, ktorý ju objaví.

Pracoval v rádiách Twist, Expres a Český rozhlas. Rozhodujúca bola pozícia v Rádiu Tatry v Poprade a v TV Tatry, ktorá sa neskôr stala súčasťou TV Global. Z tej vznikla jeho domovská televízia JOJ. Štyrikrát získal cenu OTO.

Súvisiace články