Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Venuši bol podľa vedcov život. Nie je vylúčené, že tam stále je
Zdielať na

Na Venuši bol podľa vedcov život. Nie je vylúčené, že tam stále je

Archívna reportáž

WASHINGTON / Nová štúdia medzinárodného vedeckého tímu, ktorá bola publikovaná v časopise Astrobiology naznačuje, že planéta Venuša kedysi disponovala vodou a klímou, ktorá by umožňovala život. Zo štúdie tiež vyplýva, že táto klíma mohla na Venuši prevládať až dve miliardy rokov.

Život na Venuši mohol fungovať ešte pred tým, ako efekt skleníkových plynov zvýšil teplotu na jej povrchu a atmosféra sa stala toxickou. Tmavé škvrny na planéte, ktoré sú v súčasnosti na Venuši viditeľné, môžu byť podľa vedcov mikroorganizmy. 

Nový výskum ukazuje, že mikroorganizmy možno na Venuši stále žijú, a to v spodných vrstvách mrakov. práve spodná vrstva má totiž stabilnú teplotu a atmosferický tlak podobný tomu zemskému. 

Tmavé škvrny na Venuši môžu byť podľa vedcov v skutočnosti mikrobiálnej kvety z kyseliny sírovej a iných častíc pohlcujúcich svetlo. Odborníci si to myslia aj preto, že niektoré baktérie na našej planéte môžu prežiť aj vo vysokých výškach po tom, čo ich doslova pohltí atmosféra. Iné sú zase známe tým, že sa im darí v extrémne drsnom prostredí.

Ako uvádza portál Novinky.cz, sondy, ktoré doposiaľ Venušu skúmali zatiaľ neboli schopné rozlíšiť organické a anorganické častice. Kým sa teda na Venušu nedostane novšia výskumná družica, nikto nebude môcť s istotou povedať, či na najteplejšej planéte slnečnej sústavy doposiaľ existuje, alebo niekedy existoval život. 

Pozrite si archívne zábery.

Súvisiace články