Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chceli by ste vírus s vaším menom? Dobšinský či Krasko také majú
Zdielať na

Chceli by ste vírus s vaším menom? Dobšinský či Krasko také majú

OSTRAVA / "Ostravírus" je názov doposiaľ neznámeho vírusu, ktorý objavili vedci Ostravskej univerzity úplnou náhodou pri skúmaní lieku na infekčnú leišmaniózu. Pomenovali ho podľa Ostravy, v ktorej ho objavili. Možno vás prekvapuje, že vedci použili názov mesta, no nie je to nič výnimočné. V zoznamoch vedeckých objavov sa dajú nájsť aj názvy podľa slovenských miest.

Keby bol nový vírus objavený v Žiline, v Sládkovičove alebo v Bratislave, volal by sa žilivírus, sladkovírus alebo brativírus. Tento bol ale objavený v Ostrave, preto sa volá ostravírus. "Je to iba také poďakovanie vedcom, ktorí pracujú v Ostrave na Ostravskej univerzite, preto sa volá ostravírus," uviedol hovorca Ostravskej univerzity Adam Soustružník.  

Medzinárodný tím vedcov na čele s Viačeslavom Jurčenkom, pôvodom z Ukrajiny, hľadali liek na smrteľne nebezpečnú prenosnú leišmaniózu a úplnou náhodou narazili na neznámy vírus. "Prišli na úplne nový vírus, s ktorým sa ešte nikto nikdy nestretol," povedal Soustružník. 

Zatiaľ nie jasné, či ide o len o nový druh vírusu, čeľaď alebo dokonca ríšu vírusov. Rovnako nie je jasné ani to, či nie je voči človeku nebezpečný. "To v tejto chvíli nepredpokladáme, pravdepodobne nie," uviedol Soustružník. Nech je to akokoľvek, isté je, že unikátny vírus bude niesť vo svojom názve mesto Ostravu. 

Pomenovanie vedeckých objavov názvami miest je síce nezvyčajné, ale nie úplne výnimočné, ani pokiaľ ide o názvy slovenských miest. Povedzme pri objavoch asteroidov. "Bol pomenovaný po meste Modra, pretože tam máme observatórium," uviedol astrofyzik Univerzity Komenského v Bratislave Leonard Kornoš. 

Kornoš je spoluobjaviteľom niekoľkých ďalších asteroidov, ktoré nesú mená našich miest. "Napríklad Pezinok či Prešov," dodal Kornoš. Niektoré asteroidy nesú mená známych slovenských osobností. "Podľa profesora Antona Hajduka alebo Satinský, Dobšinský, Krasko," uviedol Kornoš. 

Mesto Martin figuruje v medicíne, po ktorom je pomenovaná vzácna mutácia vrodenej poruchy zrážanlivosti krvi - Fibrinogen Martin - v paleontológii dokonca názov mestskej časti. "Sú niektoré paleontologické názvy ako vindobonesis, druhový názov po Devínskej Novej Vsi," povedal Andrej Čerňanský z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. 

Súvisiace články