Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šoféri, pozor. Prepis a prihlasovanie áut bude jednoduchšie
Zdielať na

Šoféri, pozor. Prepis a prihlasovanie áut bude jednoduchšie

BRATISLAVA / Možno ste si aj vy zvykli na svoje evidenčné číslo. Pri predaji auta sa s ním ale musíte rozlúčiť. Nie všade v Európe to takto funguje. Niekde tabuľku nemeníte, alebo ostáva súčasťou auta aj pri predaji do iného okresu. Niečo podobné možno bude aj u nás.

Pred časom sa na Slovensku riešilo, že by systém "trvalého" evidenčného čísla, mal platiť aj u nás. Teraz je to však pravdepodobne hudba budúcnosti.

"Nad takouto úpravou aktuálne neuvažujeme, nakoľko by mala zásadný a rozsiahly vplyv na súčasné legislatívne a systémové procesy," vysvetľuje hovorkyňa polície Denisa Baloghová. Napríklad v Maďarsku "cestuje" tabuľka s evidenčným číslom na aute, počas jeho celého života. Aj pri predaji do inej župy, teda kdekoľvek v rámci krajiny ostáva na aute a nový majiteľ ju nemusí meniť. To znamená, že nový, ale v zásade aj bývalý majiteľ, sú ušetrený od papierovačiek navyše.

U našich rakúskych susedov zase funguje zaujímavý systém jedného evidenčného čísla, na dve auta. Všetky potrebné poistenia a platby uhrádzate len za to výkonnejšie, silnejšie auto. Ak máte napríklad karavan, s ktorým cestujete po svete a mimo sezóny využívate malé autíčko, platíte len za karavan. Jazdiť však naraz môžete len s jedným vozidlom.

Ale predsa len začiatkom budúceho roka čaká aj Slovákov menšia zmena, ktorá by im mala uľahčiť prepis a prihlasovanie áut. "S cieľom uľahčiť evidovanie vozidiel prostredníctvom elektronických služieb pripravujeme legislatívne a organizačné opatrenia na vytvorenie špeciálneho pracoviska, ktoré bude zasielať tabuľky s evidenčným číslom a doklady od vozidiel priamo držiteľom vozidiel," hovorí Baloghová. 

Tým sa vytvoria podmienky na prihlásenie vozidla, ako aj zmeny držby vozidiel bez potreby osobnej návštevy dopravných inšpektorátov, čím príde k ďalšiemu šetreniu času aj finančných prostriedkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy