Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Auto bez volantu a pedálov? To je len jedna z noviniek ženevského autosalónu
Zdielať na

Auto bez volantu a pedálov? To je len jedna z noviniek ženevského autosalónu

ŽENEVA / Poďme sa pozrieť na najslávnejší autosalón. Čaká nás Ženeva. Okrem luxusu na štyroch, či dokonca občas aj na šiestich kolesách, tam môžu návštevníci obdivovať technológie blízkej budúcnosti. Trendom sú elektromobily, ktoré vás bezpečne dovezú do cieľa.

Bez elektrickej energie a batérii si život už nevieme predstaviť. Nemecká automobilová rodinka sľubuje nárast elektromobilov na našich cestách. Dokonca by v blízkej dobe mali byť niektoré bez volantu a pedálov. Podľa zástupcu nemeckého koncernu máme s takýmto vozidlom rátať do roku 2022. Svoj prototyp I.D. - obývačku na kolesách, predstavili hneď na úvod nultého dňa autosalónu.

Kde sú tie časy, keď boli elektromobily pomalé, ťažkopádne a s dojazdom pár kilometrov. Dnes je otázkou prestíže mať v ponuke elektromobil, alebo minimálne hybrid. Z prototypov, ktoré sme ešte nedávno vnímali ako autá z budúcnosti, sa stávajú reálne vozidlá. "A to je presne to, čo už je vidieť v praxi. Lebo, ako bolo zvykom, že vidíme len prezentácie jednotlivých technológii, koncepty..teraz sa dostávajú na trh predprodukčné aj produkčné autá, to znamená autá, ktoré sa budú reálne vyrábať," hovorí Martin Jesný, ktorý je analytikom Slovenského automobilového inštitútu.

Na tohtoročnom ženevskom autosalóne ste v podstate nenašli vystavovateľa, ktorý by sa neplánoval ukázať s bezsplodinovým pohonom, teda jazdou na elektrickú energiu. "Aj modelom VW E-Up! dokazujeme, že elektromobilita je pre nás dôležitá a VW E-Up! je prvým sériovo vyrábaným elektormobilom v rámci celého koncernu a toto auto sa vyrába už niekoľko rokov," tvrdí hovorca Volkswagen Slovakia Michal Ambrovič.

Heslo mobilita sa nesie celým autosalónom. Výrobcovia a dizajnéri si uvedomujú, že nárastom predaja áut sa paradoxne v mestách znižuje bezproblémový dojazd z bodu A do bodu B. Preto prichádzajú s rôznymi inováciami. Roman Rajtár, hovorca Škoda Slovensko sa rovnako chváli novinkami spoločnosti: "Na autosalóne v Ženeve sme predstavili ďalší zo Simply clever produktov, túto rozkladaciu kolobežku, ktorá je uložená nad rezervou v batožinovom priestore, nezaberá žiadne miesto a v zásade rieši tzv.mobilitu od poslednej po prvú míľu. To znamená od momentu, keď zaparkujete svoje auto, aby ste sa dostali úplne hladko do vášho cieľa a potom naspäť."

Keďže sa cesty v mestách nedajú nafúkať, automobilky vymýšľajú vychytávky, ktorými by si dokázali udržať klientov, a teda aj predajnosť. Ak neroztiahnete cestu do šírky, prečo to neskúsiť do výšky? Doprava dostáva nové podoby. "A nie len takých tradičných, pozemných, ako je prepájanie jazdy autom s dákymi menšími typmi dopravy, napríklad kolobežky, bicykla, ale aj s hromadnou dopravou a dokonca aj s takými naozaj nevídanými - ako je prepojenie mestského auta s niečim, ako dron. Čo môže vytvoriť vozidlo, ktoré v istej podobe môže fungovať ako auto a zároveň aj ako lietajúci stroj," tvrdí Jesný.

Ďalšie novinky z autosalónu v Ženeve si pozrite tu:

Súvisiace články