Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nezadaní sa majú častokrát lepšie než zadaní, tvrdí nová štúdia
Zdielať na

Nezadaní sa majú častokrát lepšie než zadaní, tvrdí nová štúdia

BRATISLAVA / Hľadáte si nového partnera? Potom nič neuponáhľajte. Najnovšia štúdia totiž zistila, že ľudia, ktorí žijú bez partnera, majú často šťastnejší a bohatší život než tí, ktorí žijú v páre.

V roku 2015 sa vedkyne Natalia Sarkisian a Naomi Gerstel rozhodli preskúmať, ako sa vzťahy s príbuznými, susedmi a priateľmi líšia medzi nezadanými a ľuďmi žijúcimi v páre. Zistili, že nezadaní majú nielen viac priateľov, ale tiež majú väčšiu tendenciu poskytovať a prijímať pomoc od svojich blízkych než zadaní, píše portál Business insider

Na výsledky nemali vplyv ani faktory, ako sú rasový pôvod, pohlavie či úroveň príjmov. "Jednoducho povedané byť single zvyšuje sociálnu interakciu u žien aj mužov," tvrdí Sarkisian a Gerstel vo svojej štúdii.

Ďalšie štúdie zároveň poukazujú na to, že priateľstvo je kľúčom k spokojnému starnutiu a pocitu šťastia. Jedna z nich, ktorá bola publikovaná v roku 2008 v britskom lekárskom časopise, zistila, že ľudia, ktorí mali pravidelný kontakt s desať a viac osobami, boli spokojnejší než tí, u ktorých tomu tak nebolo.

Vo vzťahu často dochádza k tomu, že jeden z páru priberie na váhe alebo sa o svoj vzhľad začne menej starať. To dokazuje aj štúdia z roku 2015, uverejnená v časopise Social Science and Medicine, ktorá porovnávala index telesnej hmotnosti (BMI) u 4 500 ľudí v deviatich európskych krajinách. Výsledky ukázali, že nezadaní mali nižšie BMI než tí, ktorí žili vo zväzku. V priemere vážili zadaní ľudia dokonca o päť kilogramov viac než tí nezadaní.

Súvisiace články