Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sedemdesiat rokov mladosti a do dôchodku sa nechystajú. Lúčnica oslavuje jubileum
Zdielať na

Sedemdesiat rokov mladosti a do dôchodku sa nechystajú. Lúčnica oslavuje jubileum

BRATISLAVA / Lúčnica sa vždy spájala s mladosťou a krásou, a tak znie takmer neuveriteľné, že má vlastne sedemdesiat rokov. Za ten čas sa v súbore vystriedalo viac ako dva a pol tisíc tanečníkov, spevákov či muzikantov. O náročnej i krásnej ceste hovorili manažér Lúčnice Július Jackuliak a sólistka Veronika Vargová.

"Bola to dlhá, náročná, ale nádherná cesta," hovoria predstavitelia najznámejšieho slovenského folklórneho súboru Lúčnica. Viedla od amatérskych vystúpení na povojnových krojovaných plesoch v bratislavskej Redute, cez prvé verejné predstavenia v Prahe na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v máji 1948, Trať mládeže a prvé zahraničné zájazdy v roku 1949, až po súčasné obrovské úspechy na domácich i svetových pódiách najväčších divadiel a operných scén. 

V Lúčnici sa za 70 rokov vystriedalo vyše dva a pol tisíc členov, napriek tomu množstvu fungujú ako rodina a stále majú na seba kontakt. Pri príležitosti svojho 70. výročia pripravili sériu slávnostných vystúpení, na ktorých uvedie program "Štefan Nosáľ 90". "Ide o jedinečné a technicky výpravné predstavenie s veľkoplošnou projekciou unikátnych archívnych materiálov, s vyše stovkou účinkujúcich a špeciálnymi hosťami," hovorí Július.

Pôvodne malo ísť o jedno jubilejné predstavenie, nakoniec sú štyri. Uskutočnia sa v dňoch 7.a 9.-11. februára 2018 v bratislavskej Inchebe. "Program sa pripravoval viac ako rok a snažil sa zachytiť osobnosť pána profesora Nosáľa," dodáva Július s tým, že je sa na čo tešiť. 

Pozrite si archívnu reportáž o profesorovi Nosáľovi, zakladateľovi Lúčnice: 

Súvisiace články