Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NASA vybrala piatich ľudí na simulovanú misiu na Mars. Medzi nimi je aj Slovenka
Zdielať na

NASA vybrala piatich ľudí na simulovanú misiu na Mars. Medzi nimi je aj Slovenka

BRATISLAVA, HAVAJ / Slovensko má čoraz väčšiu šancu byť súčasťou posádky prvého letu na Mars. Našu arsonautku Michaelu Musilovú pozýva na niekoľkomesačnú simulovanú misiu tentoraz už NASA. V minulosti bola viackrát členkou, ba aj veliteľkou medzinárodného tímu, ktorý prežil niekoľko týždňov v nepriaznivých podmienkach.

Predstava, že v 30. rokoch tohto storočia poletí prvá ľudská posádka na Mars, je čoraz reálnejšia. Súčasťou posádky pravdepodobne bude aj naša slovenská astronautka. Michaela Musilová už má za sebou niekoľko simulovaných misií na Mars, tentoraz ju však vybrala americká NASA. 

A keďže si ju z tisícov prihlásených z celého sveta vybrala do pätice vyvolených, jej šance sú vysoké. Doterajšie misie, napríklad pred rokom, keď bola aj veliteľkou medzinárodného tímu, trvali niekoľko týždňov. O niekoľko dní odlieta na Havaj na sopku Mauna Loa, kde bude v simulovaných podmienkach až 8 mesiacov. 

Prípravný tábor

"Budeme izolovaní od sveta v domčekoch o priemere 11 metrov," vysvetľuje Michaela. Tiesniť sa v ňom bude s ďalšími 2 Austrálčankami, jedným Britom a jedným Kórejčanom. I keď ide o misiu NASA, žiadneho Američana nevybrali. Jedlo si budú pripravovať sami a tiež pestovať nejakú zeleninu, aby si spestrili nevábnu stravu. "Väčšina jedla bude len vysušené jedlo astronautské." 

S možnosťou pohybu to budú mať obmedzené, von iba v 30-kilogramovom skafandri. Obmedzenú budú mať možnosť komunikácie so svetom, ale napríklad aj hygienu. "Budeme sa môcť sprchovať iba raz za týždeň, maximálne osem minút, takže preto som obetovala polku svojich vlasov," prezradila astronautka. 

Neustále testovanie

K testom patrí zrejme aj mätúce a meniace sa informácie. Michaela netuší, ako drastické budú tlaky na psychiku. Na simulovanú misiu na Mars pôjde aj ďalší člen tímu zo Slovenska - štvorkolesový pomocník Androver II. Pomáhať jej má so zdvíhaním ťažkých vecí a meraním. Michaele bude pomáhať pri výskume. Ten dostala na starosť ona, veliteľom bude zrejme Kórejčan.



Súvisiace články