Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Daňový kontrolór bral za informácie mäso. Zo súdu odišiel s podmienkou
Zdielať na

Daňový kontrolór bral za informácie mäso. Zo súdu odišiel s podmienkou

VEĽKÝ KRTÍŠ / Polícia a daniari vo Veľkom Krtíši pred niekoľkými rokmi kontrolovali vybrané firmy. Mali podozrenie, že zarábajú na nadmerných odpočtoch DPH. Medzitým prišli na to, že medzi sebou majú takzvanú škodnú. Jeden z daňových kontrolórov firmám posúval informácie.

Roman v roku 2013 pracoval ako daňový kontrolór. Do vybraných firiem mal ísť robiť kontrolu faktúr, namiesto toho účtovníčkam firiem poskytol informácie týkajúce sa daňovej kontroly. Podklady dokonca posielal zo svojho pracovného emailu. 

Veľkokrtíšanovi hrozil podľa obžaloby trest päť až dvanásť rokov, zo súdu nakoniec odchádzal s podmienečným trestom. Senát totiž zmenil právnu kvalifikáciu, prokurátor ho za úplatky žaloval ako verejného činiteľa, no odsúdili ho ako bežného občana. "Vznikla tu právna polemika, či je daňový kontrolór pri výkone činnosti verejným činiteľom. V tomto smere sa so súdom prokuratúra nezhoduje," uviedol prokurátor. 

Romana za korupciu a ohrozenie daňového tajomstva odsúdili na trojročnú podmienku. Za chúlostivé informácie dostal mäso z troch prasiat. Za poskytnutie úplatku sa rovnako dostala na lavicu obžalovaných aj žena, ktorá mala byť akýmsi prostredníkom. Zo súdu odchádzala s polročnou podmienkou. Niekdajší daňový kontrolór navyše bude musieť zaplatiť 500 eurovú pokutu. Najbližšie tri roky sa nemôže zamestnať v štátnej správe.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy