Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanec Fedor vypovedal na polícii v kauze fiktívnych darov pre SDKÚ
Zdielať na

Poslanec Fedor vypovedal na polícii v kauze fiktívnych darov pre SDKÚ

Archívne video

BRATISLAVA / Bývalý poslanec za SDKÚ Martin Fedor, ktorý v súčasnosti zastupuje rady bugárovcov pre televíziu JOJ potvrdil, že ho polícia v minulosti predvolala na výsluch v kauze Gorila. Fedor sa pred policajným vyšetrovateľom postavil približne pred mesiacom a polícia sa ho pýtala na podrobnosti, ku ktorým ale nevedel uviesť detaily.

Podľa Marta Fedora je nanajvýš zvláštne, že sa polícia zaoberá týmto starým prípadom. "Polícia akoby nemala čo na robote a rieši starú vec," uviedol. Fedor pre televíziu JOJ ďalej uviedol, že policajti mu kládli otázky procedurálneho charakteru. 

Policajný vyšetrovateľ tímu Gorila predvolal aj Milana Kňažka. Výsluch sa má uskutočniť v stredu v ranných hodinách. Kňažko uviedol, že po výsluchu dá médiám informácie o výsluchu aj o policajných otázkach. Prezradil ale, že je prekvapený z toho, prečo predvolávajú práve jeho, keďže žiadne dary politickej strane SDKÚ nedával. "Pred desiatimi dňami som dostal pozvánku, tam sa len uvádza, že by som si mal priniesť nejaké potvrdenia, ak nejaké mám o tom, aké dary som dal SDKÚ. Dary som im ale nedal žiadne," uviedol Kňažko. 

Na políciu sa chystá aj exminister Eduard Kukan. "Zavolali ma na výsluch a čoskoro tam pôjdem. Nebol som informovaný o nejakom netransparentnom financovaní," uviedol. 

Po takmer dvanástich rokoch polícia znovu otvorila kauzu okolo fiktívnych darov pre politickú stranu SDKÚ. "V minulom roku bolo začaté trestné stíhanie vo veci legalizácie a skresľovania údajov hospodárskej evidencie v súvislosti s SDKÚ. Obvinená nie je žiadna osoba," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Ako na svojej internetovej stránke informuje Denník N, trestné stíhanie vo veci začal policajný tím Gorila.

Kauza fiktívnych darov pre SDKÚ nebola vyriešená

V roku 2004 sa na straníckej listine objavili darcovia, ktorí v skutočnosti nemali dať SDKÚ žiadne peniaze. Celú kauzu odhalila v roku 2004 Aliancia fair-play. Boli ale aj takí, ktorí počas vyšetrovania menili výpovede. Vyšetrovanie prípadu prokuratúra ukončila v roku 2006 tak, že sa nestal. Podľa denníka N ale nevypočula všetkých darcov zo zoznamu, ale len tých, ktorí Aliancii fair-play povedali, že strane dary nedali.

Vyšetrovanie vtedy odobril aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka. "Z tých siedmich štyria trvajú na tom, že neposkytli tieto dary, jedna svedkyňa odmietla vypovedať, jedna zmenila výpoveď a potvrdila, že dala peniaze, a jeden svedok tvrdí, že peniaze dal, ale nie v takej výške, ako to bolo zverejnené na internete,“ cituje denník vtedajšiu hovorkyňu generálnej prokuratúry s tým, že prípad uzavreli ako tvrdenie proti tvrdeniu. "Nie je možné preukázať, že osoby, ktoré tvrdia, že dary SDKÚ neposkytli, naozaj tieto dary strane nedali. Strana si totiž svojich darcov eviduje a dary riadne zdanila. Preto prokurátor rozhodol, že trestné stíhanie vo veci zastaví,“ tvrdila podľa denníka prokuratúra.

Denník ďalej konštatuje, že na zozname darcov boli podozrivé viaceré skutočnosti, napríklad, že niektoré sumy odovzdali dôchodkyne. Bola medzi nimi aj svokra vtedajšieho riaditeľa ústrednej kancelárie Štefana Hudeca, aj jeho matka a aj sám Hudec. Spolu mali dať strane zhruba pol milióna korún. Strana vtedy otázky na tieto dary označila za vykonštruované. Prokuratúra podľa denníka neskúmala majetkové pomery darcov. Odbila to tvrdením, že to s vecou nesúvisí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy