Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Brexit bude Britániu bolieť bez ohľadu na obsah dohody, tvrdí vládna analýza
Zdielať na

Brexit bude Britániu bolieť bez ohľadu na obsah dohody, tvrdí vládna analýza

Archívna reportáž

LONDÝN / Podľa tajnej vládnej analýzy bude na tom Veľká Británia po brexite ekonomicky horšie bez ohľadu na to, ako sa s Európskou úniou dohodne. Podľa analýzy brexit postihne najviac finančný, chemický, odevný, potravinársky, automobilový a maloobchodný sektor.

Dokument, o ktorom informuje denník Financial Times sa datuje k januáru 2018 a pracuje s troma najpravdepodobnejšími scenármi brexitu. Jeho obsah by podľa denníka mohol posilniť priaznivcov takzvaného mäkkého brexitu. 

Scenár, podľa ktorého by sa Británia s Európskou úniou nedohodla a zostala by odkázaná na pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WHO) by ekonomický rast krajiny spomalil zhruba na najbližších 15 rokov o osem percent. V prípade rozsiahlej dohody o voľnom obchode s Európskou úniou by došlo k redukcii hospodárskeho rastu o päť percent. Mäkký brexit, podľa ktorého by Británia ostala súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru, by ukrojil dve percentá za 15 rokov.

Britská premiérka Theresa May ale mäkký brexit vylučuje, minister financií Philip Hammond je, naopak, jeho zástancom. 

Prognózy sú horšie, ale aj lepšie ako v roku 2016 

Porovnanie Analýzy odchodu z Európskej únie z roku 2018 s "Projektom Strach" od ministerstva financií z roku 2016 napovedajú, že najtvrdšie prognózy sú v súčasnosti ešte o málo horšie. Na druhej strane ale tie miernejšie sú na tom o trochu lepšie. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, rozdiely ale môžu byť zapríčinené aj tým, že nová analýza vo všetkých ohľadoch počíta s obchodnou dohodou s USA, ktorá by mohla pokryť časť strát. Theresa May prezentuje model, ktorý by bol na pomedzí medzi obchodnou dohodou s Európskou úniou a členstvom Británie v Európskom hospodárskom priestore. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy