Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Nemecku dovolili utečencovi priviesť si druhú manželku napriek trestnej bigamii
Zdielať na

V Nemecku dovolili utečencovi priviesť si druhú manželku napriek trestnej bigamii

Archívna reportáž

HAMBURG / Sýrskemu utečencovi, ktorý momentálne žije v Nemecku, miestne úrady povolili, aby za ním do krajiny prišla jeho manželka a matka jeho štyroch detí. Prípad vzbudil záujem verejnosti najmä preto, lebo s mužom už jedna manželka a matka ďalších štyroch detí žije. Úrady argumentujú záujmami dieťaťa.

Úradníci síce pripúšťajú, že je muž v podstate bigamista, pričom bigamia je v Nemecku trestná, no v tomto prípade sa údajne uprednostňujú záujmy dieťaťa. Podľa Olivera Carstensa, ktorý príchod jeho druhej manželky povolil, nejde v celom prípade o scelenie rodiny preto, aby si do Nemecka mohol priviesť viac manželiek, ale o dobro detí. 

Podľa jeho odôvodnenia potrebujú matku nielen prvé štyri deti, ktoré má muž so ženou, ktorá s ním v Nemecku už žila skôr, ale aj ďalší potomkovia, ktorí sa mu narodili z manželstva s druhou ženou, ktorá sa do Nemecka pôvodne nedostala.

Prípad zaujal pozornosť nemeckých médií, no podľa agentúry DPA nie je ojedinelý. Príchod druhej manželky povolili miestne úrady prinajmenšom ďalším dvom mužom. Denník Die Welt tvrdí, že úrady trpia v krajine bigamiu napriek tomu, že je v Nemecku trestná. 

Niektorí nemeckí politici na tento prípad reagujú negatívne. Vyslovili sa proti príchodu druhých či tretích manželiek, zároveň ale pripustili, že v záujme dieťaťa môžu udeliť výnimku. Eva Högl, poslankyňa za sociálnu demokraciu tvrdí, že je príchod druhých manželiek z polygamných manželstiev vylúčený. Výnimku je podľa nej možné udeliť vtedy, ak by deti v Nemecku museli vyrastať bez svojej biologickej matky. 

Zatiaľ čo v Nemecku očakávajú utečenci lepší život, na Slovensku žiť nechcú. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy