Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nafúkali ste po nehode? Nemusíte byť vinný, tvrdí polícia
Zdielať na

Nafúkali ste po nehode? Nemusíte byť vinný, tvrdí polícia

BRATISLAVA / Ten z vodičov, ktorý po zrážke vozidiel nafúkal, je automaticky za nehodu vinný. Toto tvrdenie mnohí považujú za pravdivé. My sme sa ale na to opýtali polície i znalca z odboru dopravy a dozvedeli sme sa, že to vôbec neplatí.

Pri vážnejších dopravných nehodách na miesto prichádzajú všetky záchranné zložky. Potom, ako zaistia bezpečnosť všetkých zúčastnených, prípad preberá polícia. Musia dôkladne zaistiť stopy a určiť príčinu zrážky a kto ju spôsobil. 

Mnohí sú presvedčení o tom, že ak niekto z účastníkov nehody mal v dychu nameraný alkohol je jednoznačne vinný a ostatní si vydýchnu. To v praxi ale vôbec neplatí. "Treba povedať v prvom rade, že alkohol za volant neplatí. Na druhej strane nemôže byť technickou príčinou dopravnej nehody skutočnosť, že niektorý z vodičov nafúkal," informuje znalec z odboru dopravy, Róbert Rojko.

"Ak jeden z účastníkov mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol, neznamená to, že je automaticky vinníkom dopravnej nehody," potvrdil aj hovorca polície, Daniel Džobanik. Výhovorka typu ja som síce nabúral, ale ten druhý nafúkal a je preto vinný, neobstojí. "My sme technickí znalci, posudzujeme a vyhodnocujeme technickú príčinu nehody a nemusí to byť zrovna alkohol," dodáva Džobanik. 

Vodič, ktorý nafúkal, ale nehodu nespôsobil, bude posudzovaný samostatne. Trestu sa nevyhne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy