Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jean opustil Karibik a býva na Slovensku. Liptov si nevie vynachváliť
Zdielať na

Jean opustil Karibik a býva na Slovensku. Liptov si nevie vynachváliť

Archívne video

LIPTOV / Opustiť Karibik a vybrať si život na Slovensku? Niečo také zrejme napadne málokomu, no ak zamieša karty príroda, jednoducho nie je čo riešiť. Keď začiatkom roka 2010 postihlo Haiti ničivé zemetrasenie, pri ktorom zahynulo asi 230 tisíc ľudí, mnohí nemali na výber. Krajina bola zdevastovaná, a tak tí šťastnejší využili možnosť a odišli študovať a pracovať do zahraničia. Patrí k nim aj Jean-Colin, ktorý vymenil trópy za exotický Liptov.

Na Slovensko ho pritiahli dobrovoľníci, ktorí pomáhali Haiťanom spamätať sa po ničivej prírodnej katastrofe. "Je to smutné, lebo naši susedia a veľa ľudí zomrelo," hovorí Jean-Colin Dora. 

Krajina bola v dezolátnom stave, jeho univerzita ľahla popolom a ponuka od Slovákov tak prišla vhod. "Nevedel som ani ahoj, vôbec nič a začal som sa učiť v angličtine," vysvetľuje.

Na Liptove je už šesť rokov a dnes sa dohovorí bez problémov. Stále ho to však akosi ťahá do tepla. Možno aj preto našiel uplatnenie v miestnom aquaparku. Napriek tomu, že studené liptovské mesiace tomuto sympatickému Haiťanovi vôbec nerobia dobre, Jean má už teraz pripravený záložný plán. "Budem tu v saune, tak tu môžem aj spať," smeje sa. 

Na Slovensku je zatiaľ spokojný, veď tu našiel útočisko, priateľov a napokon aj to teplo. Jeanove ambície siahajú oveľa ďalej ako k saunamastrovi, aj keď cesta domov je nateraz zarúbaná. "Môj sen bol, aby som bol prezident v mojej krajine, ale nechám to na pána Boha," dodáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy