Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývanie v kapsuliach. Stačí pás zeme a môžete sa nasťahovať
Zdielať na

Bývanie v kapsuliach. Stačí pás zeme a môžete sa nasťahovať

Archívne video

BRATISLAVA / Experimentálne nízkonakladové mikrobývanie je postavené z betónovej vodovodnej rúry s priemerom 2,5 metra. Dômyselné riešenie nazvané OPod (kruhová kapsula) je nápadom hongkongského architekta Jamesa Lawa.

Do rúry sa vojde rozkladacia pohovka, stolík s počítačom a ďalšie dve poličky. Na stene je pripevnená lampa s otočným ramenom, klimatizácia a stropné osvetlenie.

Druhá rúra, ktorú možno pripevniť k prvej, má vo svojich útrobách kuchynku s drezom, skrinku, chladničku a na nej stojí mikrovlnka, ďalej je tu sprcha, toaleta a zrkadlo. Oba konce sa dajú osadiť dverami a skleneným oknom.

Nápad architekta Jamesa Lawa zo štúdia James Law Cybertecture má vyriešiť problém s nedostatkom vhodných stavebných parcel a cenovo dostupného bývania pre jednotlivcov, ktorí zháňajú bývanie nielen v Hongkongu.

Betónové rúry poskladané v radoch za sebou a na sebe dokážu využiť aj na prvý pohľad neatraktívny pozemok či len pás zeme. OPody sa vojdu kamkoľvek, stačí ich len napojiť na infraštruktúru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy