Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Druhý pilier sa mladým oplatí. Myslite na dôchodok už teraz
Zdielať na

Druhý pilier sa mladým oplatí. Myslite na dôchodok už teraz

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Až 80 percent ľudí sporiacich v druhom pilieri si nepresunulo svoje peniaze zo základného, teda garantovaného fondu. Ešte v roku 2013 pri zmenách v druhom pilieri totiž vtedajšia vláda nechala administratívne presunúť všetkých sporiteľov do spomínaného garantovaného fondu. Lenže jeho výnos je stále najmenší zo všetkých.

Hlavne mladým ľuďom sa oplatí presúvať z dlhodobého hľadiska do indexového či akciového fondu. "V súčasnosti za tých štyri až päť rokov sa ukázalo, že tie indexové, akciové fondy sú výrazne výnosnejšie v porovnaní s dlhopisovými. Čím je človek mladší, čím má dlhšiu fázu šetrenia, tak by mal z logického dôvodu rozmýšľať nad tým, či nebyť v nejakých atraktívnejších fondoch, čiže s vyšším rizikom, ale aj s vyšším výnosom," povedal štátny tajomník Ivan Švejna. 

Menila sa aj výška príspevkov. Zo začiatku to bolo pol na pol, 9 percent išlo do sociálnej poisťovne, 9 percent do druhého piliera. Neskôr sa pomer upravil iba na štyri percentá do druhého piliera. Každý rok sa ale pomer zvyšuje o štvrť percenta. "Na tento rok platí, že ľudia si môžu šetriť v druhom pilieri 4,5 percenta. Ďalší rok to už bude štyri a trištvrte percenta, a tak ďalej. Každý rok sa bude sadzba zvyšovať až do výšky šesť percent," uviedol Švejna. 

S tým súvisí aj možnosť sporiť si dobrovoľne. V súčasnosti si k 4,5 percentám môžete sporiť koľko chcete. Stačí prísť do dôchodcovskej spoločnosti a dohodnúť sa na mimoriadnych vkladoch. "Musia v prvom rade podpísať dodatok k zmluve s dôchodcovskou spoločnosťou, následne sa rozhodnú, či budú posielať na stanovený účet samy alebo o to požiadajú svojho zamestnávateľa, ktorý bude za nich každý mesiac odvádzať dobrovoľné príspevky," povedal finančný analytik Maroš Ovčarik. Výšku aj frekvenciu platenia si sporiteľ určí sám.

Sporiteľ tiež neplatí daň z výnosov z týchto dobrovoľných príspevkov a zvyšuje si tak sumu dôchodku. Túto možnosť dobrovoľných príspevkov do druhého piliera odporúčajú aj odborníci, najmä pre mladšie ročníky. "Človek, ktorý sa rozhodne uložiť dve percentá zo svojho zdaneného príjmu do druhého piliera, získa tým, čo sa týka poplatkov výhodný spôsob zhodnocovania úspor," povedal Radovan Ďurana z INESS. Táto možnosť má ale jeden veľký výkričník. K týmto úsporám sa dostanete až keď budete v dôchodkovom veku. Výhodné je to teda podľa odborníkov pre tých, ktorí majú navyše uložené peniaze pre mimoriadne udalosti.

Zárobky negarantovaných fondov za rok 2017

Negarantované fondy ale majú naozaj zaujímavý výnos. Peniaze v indexových, v akciových, či v zmiešaných fondoch vedia mať výnos aj okolo 10 percent, čo je podľa odborníkov slušné. Treba ale pripomenúť, že tým, ktorým ostáva do dôchodku 10 rokov a menej je odporúčané byť už v konzervatívnom, teda v garantovanom fonde, kde nie sú veľké výkyvy. 

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy