Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Roboty postupne nahrádzajú prácu ľudí. V týchto profesiách to ale nehrozí
Zdielať na

Roboty postupne nahrádzajú prácu ľudí. V týchto profesiách to ale nehrozí

Archívna reportáž

LONDÝN / Mnohí ľudia sa boja toho, že im robotizácia vezme prácu. Automatizácia pracovných miest má totiž pre zamestnávateľov veľa výhod, medzi nimi aj zvýšenie produktivity práce. Mariano Mamertino, ekonóm najväčšieho pracovného portálu na svete, vytvoril zoznam profesií, ktoré sa o svoje pracovné miesta báť nemusia.

Mariano Mamertino je analytik pracovného portálu Indeed a tvrdí, že spokojní môžu byť ľudia, ktorých profesia si vyžaduje vedenie a rozvíjanie ľudí, rozhodovanie, strategické plánovanie alebo kreatívnu prácu. "Stroje majú potenciál zvýšiť automatizáciu mechanických a rutinných procesov, efektivitu konkrétnej pracovnej pozície. Uprostred nich bude ale vždy úlohu hrať človek," uviedol analytik pre The Independent.

Kuchári, dizajnéri aj zdravotné sestry stále v kurze

Mamertino vyčlenil niekoľko oblastí, do ktorých by podľa jeho názoru nemala robotizácia enormne zasiahnuť a ľudia s týmito profesiami by sa tak o svoju budúcnosť nemali obávať. 

Ľudia budú stále navštevovať reštaurácie a skúšať nové chute. Na to, aby robot skĺbil manuálne zručnosti a kreativitu nemá danosti, preto bude stále nenahraditeľná pozícia kuchára. Rovnako stroje nevynikajú ani v kritickom myslení, nehovoriac o vymýšľaní nových myšlienok. Dizajnéri alebo ľudia, ktorí pracujú so slovami, s obrázkami či s myšlienkami si preto môžu vydýchnuť.

Robot nevyniká ani v oblasti citov či medziľudských vzťahov. Byť ošetrovateľom alebo zdravotnou sestrou si vyžaduje predovšetkým empatiu a komunikačné schopnosti. Stroje sa v tejto oblasti na ľudí ani zďaleka nechytajú. Podobný vzorec platí aj pre oblasť vzdelávania. Učitelia a lektori jednoducho učia lepšie ako akékoľvek stroje, najmú pri vyučovaní jazykov. 

Ľudia vedú aj v oblasti počítačovej bezpečnosti, personalistiky, kde roboty nevedia nahradiť takzvané mäkké zručnosti, teda kompetencie v oblasti správania, ktoré dokážu odhaliť iba profesionáli v odbore ľudských zdrojov. Ďalšou oblasťou je takzvaná zdieľaná ekonomika, kde ľudia pracujú v rámci krátkodobých pracovných úväzkov alebo na voľnej nohe. Tento spôsob práce si vyžaduje najmä flexibilitu a nezávislosť, čo u robotov nie sú práve najsilnejšie schopnosti. 

V poslednej dobe sa čím ďalej viac hovorí o tom, že budú zásielky doručovať lietajúce drony. Napriek tomu vyžaduje logistický sektor dohľad a vedenie človeka. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články