Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Dospievanie vrcholí vo veku 24 rokov, tvrdia vedci
Zdielať na

Dospievanie vrcholí vo veku 24 rokov, tvrdia vedci

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Puberta predstavuje dôležitú vývojovú etapu v živote každého z nás. Odborníci dlho tvrdili, že dospievanie vrcholí približne v 19. roku života. Najnovšie vedci tvrdia, že hranica sa predlžuje až do 24 rokov.

Vysvetlenie je podľa vedcov jednoduché - mladí ľudia sa totiž menia. Dlhšie študujú, odkladajú vstup do manželstva a počatie potomka. To všetko má z vedeckého pohľadu vplyv aj na posun hranice dospelosti. 

Niektorí vedci považujú zmenu definície dospievania aj z hľadiska zachovania správneho významu a vplyvu rôznych zákonov za dôležitú, cituje vedeckú správu časopis Lancet Child & Adolescent Health. Nie všetci s tým ale súhlasia. Podľa niektorých názorov môže naopak doba predĺženia dospievania zvyšovať riziko tzv. infantilizácie, teda zaostalosti, či neprimeraného vývoja mladých ľudí.

Puberta sa začína v 14-tich 

Z vedeckého hľadiska sa puberta začína v momente, keď časť mozgu, známa ako hypotalamus, začína uvoľňovať hormón, ktorý aktivuje v tele hypofýzu a pohlavné žľazy. To väčšinou nastáva vo veku 14 rokov. S postupným zlepšovaním zdravotného stavu a vyváženejšej stravy populácie ale táto hranica svetovo klesá na 10 rokov, cituje BBC. V dôsledku toho klesol vo vyspelých krajinách aj priemerný vek, kedy majú dievčatá prvú menštruáciu. Polovica všetkých žien v súčasnosti začína menštruovať medzi dvanástym a trinástym rokom.

Podľa vedcov existujú aj biologické argumenty, prečo by mala byť rozšírená definícia dospievania. Hlavným dôvodom je aj to, že sa telo vyvíja aj po devätnástich rokoch života. Ako príklad vedci uvádzajú mozog, ktorý aj po dvadsiatom roku veku stále dospieva, pracuje rýchlejšie a efektívnejšie. Väčšine ľudí sa aj tzv. zuby múdrosti neprerežú skôr ako v 25 rokoch. Aj to je podľa vedcov znak, že telesný vývoj trvá dlhšie ako do 19 rokov.

Odkladanie povinností

Ako sme už písali vyššie, hlavným dôvodom zmeny definície dospievania má byť to, že mladí ľudia čoraz častejšie odkladajú dôležité životné udalosti (svadbu, deti) na neskôr. Podľa štatistických údajov sa napríklad v Anglicku a vo Walese pohybovala v roku 2013 hranica prvého vstupu do manželstva u mužov vo veku 32 rokov, u žien vo veku 30. Od roku 1973 táto hranica vzrástla o osem rokov.

"Napriek tomu, že mnoho právnych výhod začína vo veku 18 rokov, samotné prijatie dospelej roly a zodpovednosti nastáva u mladých ľudí oveľa neskôr," tvrdí vedúca štúdie profesorka Susan Sawyerová. To podľa nej samo o sebe dokazuje, že by sa hranice dospievania mali zmeniť. Sociologička Jan Macvarishová ale pred takýmto krokom varuje. "Staršie deti a mladí ľudia sa oveľa viac formujú očakávaním spoločnosti než ich biologickým rastom," uviedla pre BBC. Podľa nej práve takýto postoj môže znižovať ich túžbu po dospelosti a dobrých výkonoch. Spoločnosť by podľa nej naopak mala mať voči ďalšej generácií väčšie očakávania a nepoľavovať.

Skúškou dospelosti sú aj maturity. Pozrite si rozhovor aj o tom, aké boli v minulosti:

Súvisiace články