Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za bežné jedlo zaplatili astronomickú sumu. Obrátili sa na políciu
Zdielať na

Za bežné jedlo zaplatili astronomickú sumu. Obrátili sa na políciu

Archívna reportáž

BENÁTKY / Návštevníkov jednej reštaurácie v Benátkach čakalo nemilé prekvapenie. Keď im po jedle doniesli účet, mali za tri steaky, rybu a vodu zaplatiť 1 145 eur. Šokovaní turisti okamžite zavolali políciu.

Skupina japonských študentov, ktorí chodia na univerzitu v Bologni, navštívili reštauráciu Osteria da Luca neďaleko Námestia sv. Marka. Ihneď po návšteve podali oficiálnu sťažnosť, uviedol Marco Gasparinetti, ktorý šéfuje organizácii za občianske práva April 25. Podľa neho išlo o okrádanie turistov.

K situácii sa vyjadril aj benátsky starosta Luigi Brugnaro, ktorý sa prostredníctvom Twitteru zaviazal tvrdenie hostí prešetriť. Ak bude pravdivé, urobí všetko pre to, aby potrestal osoby, ktoré sú za to zodpovedné. "Som za spravodlivosť. Vždy," vyhlásil. Majiteľ reštaurácie tvrdí, že si nepamätá, že by mal v poslednej dobe nejaké problémy s japonskými návštevníkmi. 

Bistro Osteria da Luca má na cestovateľskom portáli TripAdvisor väčšinou negatívne recenzie, ktoré uvádzajú, že obsluha nikdy neobjasní cenu za menu, aj napriek tomu, že hovorí takmer dokonalou angličtinou. Na lístku je napísané, že ryba stojí osem eur, no v skutočnosti je to osem eur za 100 gramov. "Prekvapuje ma, že sme v tak otrasnom podniku nemuseli platiť aj za vzduch, ktorý sme dýchali," píše jeden zo sklamaných návštevníkov na TripAdvisore. 

Nejde pri tom o prvý prípad, kedy sa turisti v Benátkach vydesili sumou na účte. V inej reštaurácii boli v novembri britskí turisti donútení zaplatiť za obed približne 500 eur, traja japonskí turisti za troje cestovín viac ako 350 eur. Podľa Gasparinettiho sa riziko, že obsluha v reštauráciách turistov takto okradne, zvyšuje. Podľa neho takéto správanie sa reštaurácií mohli spôsobiť aj protituristické nálady, ktoré v Benátkach už dlhšiu dobu panujú. Mesto je totiž preplnené turistami, pričom nie každý z nich sa správa slušne. 

Súvisiace články