Skoro jasno
15°
Bratislava
Emotikony vám môžu zničiť život, ide o mikroneveru
Zdielať na

Emotikony vám môžu zničiť život, ide o mikroneveru

Archívne video

SYDNEY / V minulosti bolo potrebné načapať neverníka v posteli s milenkou, dnes je všetko inak. Niekoľko srdiečok alebo lajkov na sociálnych sieťach a novodobý pojem mikroneverea môže spôsobiť rozvrat v inak fungujúcom vzťahu.

V dobe, kedy máme svojho partnera (ak je našim priateľom na facebooku a instagrame) pod dohľadom 24 hodín 7 dní v týždni, hrozí Amorov drtivý pád na zem prakticky nepretržite. 

Takzvaná mikronevera je horšia ako to, keď si partner pred vami schováva telefón či ho nosí aj na záchod a do kúpeľne. Stačí totiž jeden klik, srdiečko pod statusom exfrajerky, lajk pod novou fotkou jeho kolegyne či lichotivý komentár pod nejakým videom.

Mikronevera je podľa psychológov územie nikoho medzi kamarátstvom a láskou. Občas sa to ale trochu vymkne. "Je to súbor zdanlivo malých činov, ktoré naznačujú, že človeka emocionálne alebo fyzicky priťahuje niekto mimo partnerský vzťah," popísala mikroneveru v britskom Daily Mail austrálska psychologička Melanie Schilling. 

Ako spoznáte, že ide o mikroneveru? 

- Ukladáte si kontakty na priateľov opačného pohlavia pod vymyslenými menami
- Máte v priateľoch alebo sledujete svojich bývalých partnerov/partnerky na sociálnych sieťach
- Používate v on-line komunikácii príiš veľa romantických emotikonov ako napríklad srdce, pusy alebo kvety
- Píšete pod statusy svojich priateľov opačného pohlavia komentáre plné komplimentov a dvojzmyselných narážok

"To, že ste aktívnym aktérom, poznáte tak, že si potajomky píšete súkromné správy s inou osobou na sociálnych sieťach, zdieľate vtipy, ktorým rozumiete len vy dvaja, znižujete pred ňou/ním vážnosť svojho súčasného partnerského vzťahu alebo si ukladáte jej telefónne číslo pod iným menom," dodáva psychologička. 

Podľa nej človek vždy ani sám sebe nedokáže priznať, že sú jeho emócie k niekomu mimo partnerský vzťah viac než priateľské. Pokiaľ ale cítime, že pred svojou druhou polovičkou vo vzťahu niečo skrývame, pravdepodobne sme mikroneverní. 

Nešťastná láska sa môže skončiť aj veľmi tragicky. Daniela sa rozhodla pre neveru predávkovať liekmi. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články