Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Z okolia filipínskej sopky evakuovali 40 000 obyvateľov, hrozí erupcia
Zdielať na

Z okolia filipínskej sopky evakuovali 40 000 obyvateľov, hrozí erupcia

Archívne video

MANILA / Sopka Mayon na Filipínach naďalej chrlí lávu a oblaky popola, a preto asi 40 000 ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy v dedinách ležiacich v okolí vulkánu. Informovala o tom agentúra AP. V pondelok mala sopka zatiaľ najväčšiu erupciu od chvíle, kedy jej aktivita začala pred týždňom stúpať. V nasledujúcich dňoch podľa úradov hrozia ešte silnejšie erupcie.

V noci z pondelka na utorok sopka v oblasti kráteru chrlila lávu do výšky asi 700 metrov a tri kilometre nad vulkánom sa vznášal oblak sopečného popola. V nadchádzajúcich dňoch či hodinách môžu podľa úradov nastať ďalšie erupcie, čo naznačuje najmä pyroklastický prúd, teda horúce sopečné plyny a úlomky magmy a sopečného popola, ktoré sa po sopečnom svahu pohybujú vysokou rýchlosťou a ničia všetko, čo im stojí v ceste.

Po pondelňajšej mohutnej erupcii úrady vyhlásili druhý najvyšší stupeň varovania a bezpečnú zónu v okolitej oblasti rozšírili na osem kilometrov, čo prinútilo ďalších niekoľko tisíc ľudí opustiť svoje domovy.

Mnohí sa napriek varovaniu domov tajne vracali, a úrady tak museli na ich evakuáciu prísne dohliadať. V niektorých oblastiach vypli prívod vody a elektriny s cieľom miestnych odradiť od návratu.

"Ak človeka zasiahne pyroklastický prúd, označovaný tiež ako žeravé mračno, nemá šancu to prežiť," povedal miestny expert Cedric DAEP s tým, že v prípade erupcie by dedinčania zaplatili za svoju neuváženosť životom.

Dedinu v okolí sopky pohltila v dôsledku sopečného popola tma. Zatiaľ podľa úradov nikto nebol zranený. Lietadlá majú zákaz prelietavať v blízkosti krátera a niekoľko vnútroštátnych letov zrušili. Do evakuačných centier dodali  viac ako 30 000 masiek na ochranu pred popolom, 5000 vriec ryže, vodu i lieky.

Sopka Mayon sa nachádza asi 340 kilometrov juhovýchodne od filipínskej metropoly Manila v provincii Albay, ktorá je známa pestovaním kokosov. Vďaka svojmu dokonalému kuželovitému tvaru priťahuje vulkán množstvo turistov, za posledných 500 rokov ale zhruba päťdesiatkrát vybuchol. Ide o najaktívnejší z 22 činných vulkánov na Filipínach.

V roku 2013 zabila erupcia popola päť horolezcov, ktorí sa na sopku vydali napriek varovaniu. Pri svojej najväčšej erupcii v roku 1814 sopka zabila 1200 ľudí a zavalila lávou mestečko Cagsawa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy