Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tchor alebo prasiatko? Aj tieto zvieratá sa stávajú populárnymi domácimi maznáčikmi
Zdielať na

Tchor alebo prasiatko? Aj tieto zvieratá sa stávajú populárnymi domácimi maznáčikmi

BRATISLAVA / Uvažujete nad tým, že si kúpite domáce zvieratko, ale neviete sa rozhodnúť aké? Ak nechcete klasiku - psa alebo mačku, môžete sa inšpirovať Martinom Valachom zo Zlatých Moraviec. Jeho dom stráži Göttingenské prasiatko.

Martin Valach zo Zlatých Moraviec chová prasiatko. Je vraj čistotné, inteligentné a dokáže byť dobrým spoločníkom. Volajú ho Pegy. Prasiatka sa dokonca dajú vycvičiť. "Keď jej poviem "miesto", tak uteká na to svoje miesto," opisuje pán Valach. Okrem toho majú prasiatka výborný čuch a práve preto sú schopné pomáhať policajtom pri vyhľadávaní drog. Prasiatko ako domáceho miláčika si obľúbil nielen Martin zo Zlatých Moraviec, ale aj svetové celebrity. Napríklad George Clooney sa o svojho Maxa staral vyše 18 rokov. Prasiatko očarilo aj seriálovú herečku Tori Spelling a tiež speváčku Miley Cyrus.

Nezvyčajných domácich miláčikov mal aj legendárny boxer Mike Tyson, ktorý choval tri biele bengálske tigre. Kráľa popu Michaela Jacksona ste mohli veľakrát vidieť spolu s jeho šimpanzom, ktorého volal Bubbles. Tento šimpanz spával priamo v spevákovej spálni. Domácim miláčikom môže byť aj medvedík čistotný. Spevák Steven Tyler jedného mal a prezradil, že ho nosieval na pleci a chodil s ním aj na ryby.

Domácim miláčikom môže byť aj aligátor. Mary z americkej Floridy svojho aligátora priam zbožňuje a tvrdí, že je veľmi priateľský a prítulný. Svojmu maznáčikovi Rambovi jeho majiteľka dokonca pravidelne čistí zuby zubnou kefkou. Ochrancom prírody sa to ale nepáči. Aj podľa zoologičky Martiny Nemčekovej treba vždy myslieť na to, že divé zvieratá patria do prírody. "Myslím si, že chov všetkých divých zvierat by mal patriť do rúk odborníkov alebo ľuďom, ktorí si uvedomujú riziká chovu a sú ochotní ich akceptovať, a to hlavne po tej negatívnej stránke. Tým, že neprešli procesom domestifikácie - zajatie, skrotenie, zdomácnenie, tak tie divé pudy, ktoré v sebe majú, sa ukážu," tvrdí zoologička.

Napriek tomu ľudia doma chovajú naozaj rôzne zvieratká. Aj také, ktoré si ako domáceho miláčika vieme predstaviť len veľmi ťažko, napríklad tchora. Majitelia týchto maznáčikov im dávajú odstrániť pachové žľazy. Ich chovatelia tvrdia, že tchor je veľmi citlivé a inteligentné zvieratko, ktoré vraj dokonca môžete naučiť chodiť na záchod podobne ako mačku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy