Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poznáme kľúč k šťastiu. Nebuďte za každú cenu pozitívny
Zdielať na

Poznáme kľúč k šťastiu. Nebuďte za každú cenu pozitívny

Archívne video

BRATISLAVA / Na začiatku roku je tlak na odstránenie všetkých negatívnych myšlienok aj zvykov silnejší než kedykoľvek inokedy. Snažíme sa myslieť pozitívne, zmeniť svoj život k lepšiemu, schudnúť, byť úspešnejší a šťastnejší. Podľa vedkyne Suzan David z Harvardu je to ale chyba. Podľa nej je kľúčom k spokojnému životu schopnosť pripustiť si aj negatívnu skutočnosť života a postaviť sa jej.

Suzan David strávila viac než 20 rokov skúmaním ľudských emócií, šťastia a úspechov. Jej kniha na tému emocionálnych vedomostí s názvom Emotional Agility: Get Unstuck, Embrace Change, and Thrive in Work and Life odhaľuje podľa serveru Daily Mail štvorstupňový proces, ktorý je nutný k tomu, aby sme sa dokázali vysporiadať s negatívnymi emóciami a brali ich ako akúsi výhodu. Ako na to?

Postavte sa svojím emóciám

Prestaňte ignorovať a vytesňovať nepohodlné myšlienky a postavte sa k nim čelom. Identifikujte vaše pocity a zistite, čím sú spôsobené. Zbavíte sa tak dlhodobého stresu a vyčistíte si hlavu.

Osloboďte sa

Ďalším krokom je oslobodenie sa od emócií a negatívnych myšlienok. Týmto spôsobom vytvoríte otvorený, nezaujatý priestor medzi pocitmi a tým, ako na ne reagujete. Len tak budete schopní naozaj správne vyhodnotiť to, čo sa vám v živote deje.

Odpovedzte si na otázky

Zamyslite sa nad tým, prečo sa cítite tak, ako sa práve cítite, a čo za to môže. Zároveň sa snažte o vašom probléme premýšľať z dlhodobého hľadiska. Je to naozaj taký problém? Sústreďte sa na vaše dlhodobé ciele, ktoré vás vrátia na správnu cestu a dokážu vás oprostiť od momentálnej situácie.

Preneste sa cez to

Myšlienkou tohto bodu je nájsť rovnováhu medzi výzvou a vlastnou kompetenciou, aby ste neboli ani príliš spokojní, ani zahltení. To by vás malo posilniť a opäť naštartovať k tomu čeliť novým výzvam a situáciám.

Viete, čo môže za to, že niekto nepriberie ani keď konzumuje všetko, čo mu príde pod ruku? Zistite v reportáži:

Súvisiace články