Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na predmestí Paríža horel obchod s kóšer potravinami
Zdielať na

Na predmestí Paríža horel obchod s kóšer potravinami

Archívne video

PARÍŽ / V noci na dnes horel na juhovýchodnom predmestí Paríža obchod s kóšer potravinami, na ktorý vandali pred niekoľkými dňami nakreslili hákové kríže. Išlo pravdepodobne o útok podpaľačov.

Plamene zachvátili tiež vedľajší kóšer supermarket reťazca HyperCasher, ktorý bol tiež minulý týždeň terčom antisemitských vandalov. Presne pred tromi rokmi v inej parížskej predajni rovnakého reťazca zabil islamista Amed Coulibaly štyri osoby židovského vyznania.

Požiar obchodu v juhovýchodnom parížskom predmestí Créteil bol nahlásený medzi štvrtou a piatou hodinou rannou. Podľa miestnej prokurátorky Laure Beccuauové po ňom zostali rozsiahle škody. Objekt bol vraj k ránu kompletne zničený.

Ďalší člen prokuratúry Antoine Besme agentúre AP povedal, že incidentu v Créteil vyšetrovatelia prisudzujú kriminálny charakter, pretože kovová roleta bola vypáčená. V prípade sa začalo predbežné vyšetrovanie a úrady sa snažia zistiť, či má spojitosť s vandalstvom z minulého týždňa. Vtedy na dva susediace obchody niekto nakreslil celkom päť hákových krížov.

Pravdepodobný podpaľačský útok sa odohral presne tri roky po tom, čo v kóšer supermarkete na križovatke Porte de Vincennes strieľal islamista afrického pôvodu Coulibaly. Deň potom, čo na južnom predmestí Montrogue zabil policajtku, vtrhol muž blízky útočníkom z redakcie satirického časopisu Charlie Hebdo do obchodu a zastrelil tri zákazníkov a zamestnancov. Ich pamiatku, rovnako ako ďalších 13 obetí teroristických útokov zo začiatku roka 2015, v nedeľu uctil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Créteil je domovom židovskej komunity približne s 23.000 členmi a podľa jej lídra Alberta Elharrara "sú tu elementy, ktoré rozsievajú teror". Bývalý francúzsky premiér Manuel Valls v rozhovore pri príležitosti spomínania na obete tri roky starých útokov povedal, že antisemitizmus je vo francúzskej spoločnosti pevne zakotvený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy