Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Alkohol stojí viac, než nepríjemnú opicu. Poškodzuje DNA a vedie k rakovine
Zdielať na

Alkohol stojí viac, než nepríjemnú opicu. Poškodzuje DNA a vedie k rakovine

Archívna reportáž

CAMBRIDGE / Vedci zistili, že alkohol poškodzuje DNA a to spôsobuje zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka, ako aj iných typov tejto choroby. Prelomový je tento objav v tom, že vedci po prvýkrát zistili, prečo sa tak deje.

Molekulárni biológovia z Medical Research Council Laboratory v anglickom Cambridge sa zamerali na sedem typov nádorov, vrátane tých v ústach a hrdle, v pečeni, čreve, močovom mechúre a prsníkoch, píše portál Daily Mail. Zistili, že za rozvinutím rakoviny môže byť alkohol. Keď sa v tele rozkladá, vytvára sa jedovatá chemikália známa ako acetyldehyd. Časť telo dokáže odbúrať, časť však napriek tomu poškodí kmeňové bunky v tele, ktoré sú zodpovedné za tvorbu nových buniek.Tak sa zvyšuje riziko, že sa zvrhnú a sformujú na rakovinové bunky.

Odborníci odhadujú, že alkohol je zhruba za šiestimi percentami úmrtí spôsobených rakovinou. U žien aj občasné popíjanie zvyšuje riziko rakoviny prsníkov. Ťažkí alkoholici čelia vyššiemu riziku rakoviny ústnej dutiny a hrdla, hlasiviek, pečene a čriev.

Vedci pri ostatnom výskume vykonali pokusy na myšiach, ktoré vystavili účinkom etanolu, teda alkoholu. Následne analyzovali ich DNA, aby zistili rozsah nezvratného poškodenia acetyldehydom. To, že spôsobuje rakovinu, bolo známe už dávno, nebolo ale jasné, ako. Prelom je v zistení, že poškodzuje DNA v kmeňových bunkách a natrvalo ich mení. Acetyldehyd spôsobuje pretrhnutie v oboch vláknach DNA "dvojitej špirály", čo spôsobuje, že sa rozhádže. "Hoci k niektorým poškodeniam prichádza náhodne, naše zistenia naznačujú, že pitie alkoholu riziko poškodení zvyšuje," vyjadril sa vedúci projektu, profesor Ketal Patel.

Telo sa dokáže do istej miery brániť proti účinkom acetyldehydu produkciou enzýmov, ktoré ničivý proces zvrátia. Aj DNA má obranný mechanizmus, ktorý vo väčšine prípadov poškodeniu zabráni. Ale sú hranice, aké veľké poškodenie ešte je možné napraviť a u niektorých ľudí tento proces môže zlyhať. "Je dôležité si zapamätať, že odbúravanie alkoholu a opravný systém DNA nie sú dokonalé a alkohol dokáže spôsobiť rakovinu mnohými spôsobmi, aj u ľudí, ktorých obranný mechanizmus je nedotknutý," varuje profesor Patel.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako chce s alkoholom bojovať polícia:

Súvisiace články