Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Dubaji otvorili prvú nemocnicu pre ťavy. Je jediná svojho druhu na svete
Zdielať na

V Dubaji otvorili prvú nemocnicu pre ťavy. Je jediná svojho druhu na svete

Archívna reportáž

Dubaj - V krajine otvorili nemocnicu pre ťavy. Ide o prvé takéto zariadenie na svete. V nemocnici vedia ošetriť 20 tiav naraz.

Vybudovať nemocnicu pre ťavy stálo necelých desať miliónov eur. "Zistili sme, že nemôžeme ťavy iba chovať, ale že sa o nich musíme postarať aj z lekárskeho hľadiska," povedal riaditeľ nemocnice Muhammad Balúší. Nemocnica zamestnáva veterinárov z iných krajín. Sú tam ordinácie, operačné sály, ale aj dráha, na ktorej sa ťavy po zákroku môžu prebehnúť. Za chirurgický zákrok majiteľ zvieraťa zaplatí v prepočte približne 800 eur, za röntgen približne sto. Vybavenie a nástroje sú podobné tým, ktoré sa používajú pri starostlivosti o kone.

Nemocnica chce tiež prispieť k výskumu lekárskej starostlivosti o ťavy, ktorý má podľa šéfa marketingového oddelenia nemocnice Ahsana Haka "pomôcť odhaliť tajomstvá tohto zvláštneho púštneho zvieraťa". Spojené arabské emiráty si ťavy mimoriadne vážia. Pre Arabov sú to cenné šlachtené závodné zvieratá. Miestni dokonca pre ťavy organizujú súťaže krásy. Cena najkvalitnejších tiav sa v krajine môže vyšplhať na milión dolárov.

Dubaj má prvenstvá aj v iných stavbách. Pozrite si archívnu reportáž o najväčšej špirále na svete. 

Viete si predstaviť, že by sme mali na Slovensku nemocincu pre kone? Tie z tejto archívnej reportáže by sa riadnej lekárskej starostlivosti určite potešili:

Súvisiace články