Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslední ľudia na mesiaci: Takto sa tam zabávali
Zdielať na

Poslední ľudia na mesiaci: Takto sa tam zabávali

Archívna reportáž

FLORIDA / Vo štvrtok uplynulo presne 45 rokov, čo vyrazila k Mesiacu posledná ľudská výprava. Trojica kozmonautov na palube Apolla 17 vyštartovala na vrchole obrovskej rakety Saturn 5 krátko po pol jednej v noci.

V tom čase to už bola takmer rutinná záležitosť. Nadšenie z prvých letov na Mesiac už vyprchalo a všetkým bolo jasné, že toto bude už posledná výprava, aj keď pôvodne ich bolo naplánovaných viac.

Pre Slovákov je to zaujímavé aj preto, lebo členom posádky Apolla 17 bol Eugene Cernan - americký kozmonaut s československými koreňmi. Jeho matka bola Češka, otec Slovák. Zomrel začiatkom tohto roka, Slovensko stihol navštíviť niekoľkokrát. Pri poslednom lete na Mesiac mal so sebou aj československú vlajku, ktorá je dodnes vystavená v Astronomickom ústave v českom Ondřejove.

Štart Apolla 17, aj napriek tomu, že bol v noci, sledovalo asi 500 tisíc divákov v blízkosti Kennedyho vesmírneho strediska. Svetelné efekty štartu rakety boli viditeľné až do vzdialenosti 800 kilometrov. Po necelých troch dňoch boli kozmonauti pri Mesiaci. Všetko išlo v podstate úplne hladko, nevyskytlo sa nič dramatické. Aj pristátie na mesačnom povrchu bolo bezproblémové.

Zábava aj na Mesiaci

Kozmonauti si pobyt na Mesiaci užívali. Popri zbieraní vzoriek a plnení ďalších úloh si stihli napríklad aj zaspievať. K dispozícii mali aj špeciálne elektrické auto, na ktorom sa po Mesiaci s chuťou preháňali. Až s takou chuťou, že mu odrazili blatník a museli ho opraviť lepiacou páskou. Eugene Cernan po rokoch povedal, že to boli najlepšie tri dni jeho života: "Tri dni som sedel pánu Bohu na verande a pozeral sa späť na náš domov."

​Štart z Mesiaca a návrat na Zem bol tiež bezproblémový. Kozmonauti vedeli, že po nich už na Mesiac nikto nepoletí. Predsalen, program Apollo bol produkt studenej vojny a išlo v ňom o to predbehnúť Sovietsky zväz. To sa podarilo za cenu mimoriadne vysokých nákladov a mnohým bolo jasné, že to bol naozaj mimoriadne drahý špás. Preto už 45 rokov na Mesiac ľudská noha nevstúpila. Eugene Cernan v jednom rozhovore priznal, že by si to zopakoval aj na staré kolená. A pokojne aj hneď.

​Kto bol Eugen Cernan a ako vyzerali jeho návštevy na Slovensku si môžete pozrieť v archívnej reportáži.

Súvisiace články