Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prežila hlasovanie o dôvere, no napriek tomu podala demisiu. Beata Szydło končí
Zdielať na

Prežila hlasovanie o dôvere, no napriek tomu podala demisiu. Beata Szydło končí

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľská premiérka Beata Szydło podala vo štvrtok večer demisiu. Na jej miesto by mal zasadnúť doterajší minister financií Mateusz Morawiecki.

"Pani premiérka podala demisiu, ktorú politický výbor prijal," uviedla hovorkyňa Beata Mazureková. Podľa špičiek strany Právo a spravodlivosť má ale Beata Szydło aj naďalej plniť dôležitú funkciu vo vláde.

Zmeny vo vláde vysvetlila podľa dostupných informácií tým, že medzinárodná a domáca situácia stavajú trochu iné výzvy, čo si vyžaduje zmeny nielen ministrov, ale aj vedenia vlády. Marowiecki by mohol byť funkciou poverený v piatok, aby mohla byť nová vláda menovaná budúci týždeň v utorok. 

Poľský parlament pritom vo štvrtok vyjadril dôveru premiérke Beate Szydło a jej vláde. Jej kabinet získal 239 hlasov, 168 poslancov bolo proti, sedemnásti neboli prítomní. Štvrtkové hlasovanie o vyslovení nedôvery zvolala opozičná strana Občianska platforma, ktorá tvrdí, že nové zákony presadzované súčasnou vládou sú nedemokratické a vzďaľujú Poľsko od Európskej únie.

Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol so Szdylovou a Jaroslawom Kaczynskim, aby prediskutovali možné zmeny vo vláde, o ktorých plánovala vládna strana Právo a spravodlivosť rokovať. Hoci má Szydłovej vláda podporu verejnosti, Kaczynski údajne presadzuje zmenu. V prípade takýchto zmien by premiérku v jej funkcii musel nahradiť iný politik, podľa predpokladov by to bol minister financií Mateusz Morawiecki.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy