Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Maďaričovo miesto navrhuje Fico Richarda Rašiho
Zdielať na

Na Maďaričovo miesto navrhuje Fico Richarda Rašiho

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predsedníctvo Smeru rokuje o tom, ako ďalej po župných voľbách. V sobotu bude mať najsilnejšia vládna strana celoslovenský zjazd v Martine, kde by mala urobiť niektoré rozhodnutia. Minister kultúry Marek Maďarič sa vo štvrtok vzdal funkcie podpredsedu v strane Smer-SD. Maďarič sa rozhodol nečakať ani na sobotňajší celoslovenský snem, ktorý sa má konať v Martine.

Predseda strany Robert Fico na začiatku predsedníctva naznačil, že má určité predstavy, ako by sa malo nielen štvrtkové, ale aj sobotňajšie stretnutie vyvíjať. Na stretnutí svojim spolustraníkom povedal, že na miesto Mareka Maďariča navrhuje dosadiť Richarda Rašiho. 

Maďarič svoje rozhodnutie písomne oznámil predsedovi strany Robertovi Ficovi ešte minulý týždeň. Potvrdil to Maďaričov hovorca Jozef Bednár. "Hlavným dôvodom jeho odchodu z vedenia Smeru je presvedčenie o potrebe zmien aj vo vedení strany," uviedol Bednár s tým, že Maďarič zostáva radovým členom Smeru-SD. "Z pozície člena vlády alebo poslanca národnej rady bude presadzovať myšlienky a hodnoty slovenskej sociálnej demokracie," dodal. Túto zmenu nesprevádzal žiadny krik, ani plieskanie dverami.

Jeho odchod z pozície je zrejme jeden z prvých dohier výsledkov v krajských voľbách, ktoré zrejme nedopadli tak, ako si strana Smer-SD predstavovala. Samotný Maďarič ale túto informáciu potvrdiť nechcel. Rozhodnutie ministra kultúry a podpredsedu strany Smer-SD je definitívne. Marek Maďarič nemá v pláne ani čakať na stranícky snem, ani na rozhodnutie predsedu strany Roberta Fica. 

Stranu Smer-SD čaká celoslovenský snem v sobotu. Jedinú istú zmenu, ktorú v stredu oznámili bolo práve odstúpenie ministra kultúry Mareka Maďariča z postu podpredsedu strany z vlastnej vôle.

Nie je zatiaľ jasné, či svoje funkcie dajú k dispozícii aj ostatní podpredsedovia sociálnych demokratov. Hoci tlačové oddelenie strany rozposlalo médiám správu, podľa ktorej sú pripravení rezignovať, oficiálne to nikto z nich potvrdiť nechce.

​Už vo štvrtok večer premiér riešil aj stranícke záležitosti. Potvrdil, že Marek Maďarič zostane ministrom kultúry. V kresle podpredsedu strany Smer ho zrejme teda nahradí Richard Raši. Ján Richter bude aj naďalej ministrom práce a sociálnych vecí, na pozícii generálneho manažéra strany ho časom vymení niekto iný. To sú niektoré z výsledkov večerného rokovania predsedníctva Smeru. Oficiálne by ich mal potvrdiť celoštátny zjazd strany, ktorý bude v sobotu v Martine.​

Jánovi Richterovi zrejme ubudnú doterajšie povinnosti generálneho manažéra strany. Jeho šéf ho považuje za jedného z najlepších ministrov práce na Slovensku: "Ján Richter zo 100 percentnou platnosťou zostáva ako minister práce, a keby aj chcel odísť, tak ho budem presviedčať, aby zostal," povedal Robert Fico. Po župných volieb by mohli vymeniť aj niektorí krajskí, či okresní okresní funkcionári Smeru: "Tieto zmeny sa odohrávajú na rôznych úrovniach strany. Niektoré si vyžadujú hlasovanie snemu, niektoré si vyžadujú hlasovanie predsedníctva. A nehovorím, že sme skončili," vyjadril sa podpredseda strany SMER-SD Peter Žiga. Robert Fico chce v sobotu aj burcovať členskú základňu, pretože atmosféra po župných voľbách nie je najlepšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy