Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Život v moriach je ohrozený a nemusí byť už možná jeho záchrana
Zdielať na

Život v moriach je ohrozený a nemusí byť už možná jeho záchrana

NAIROBI / Morské živočíchy sú ohrozené do takej miery, že hrozí ich vyhynutie. Aj o tomto bol samit OSN o životnom prostredí v Nairobi.

Život v moriach je ohrozený do takej miery, že by už nemusela byť reálna náprava. Spôsobuje to rastúce množstvo plastového odpadu, varovala vedúca pre sekciu oceánov OSN, Lisa Svensson. Zároveň dodala, že firmy, ale aj jednotlivci musia okamžite začať konať, aby zastavili túto katastrofu. 

"Počas niekoľkých krátkych desaťročí, kedy sme objavili pohodlie plastov, sme začali s devastáciou ekosystému oceánu," povedala Lisa Svensson pre bbc.com pred summitom OSN o životnom prostredí v Nairobi.

Svensson bola zarmútená z návštevy nemocnice korytnačiek v Keni, ktorá sa stará o zvieratá, ktoré zjedli plastový odpad. Pozorovala mladú korytnačku menom Kai, ktorú priniesli rybári pred mesiacom, pretože plávala na hladine mora. Doktori mali okamžite podozrenie na požitie plastov, pretože korytnačkám nafukujú brucho a tie nemôžu následne kontrolovať vztlak. Kai dostávala preháňadlá počas dvoch týždňov, aby vyčistila svoj organizmus. Svensson bola svedkom emocionálneho momentu, keď Kai prepravili naspäť do mora, aby dokončila svoje zotavovanie.

"Korytnačky nie sú hlúpe," povedal Caspar van de Geer, ktorý vedie nemocnicu pre korytnačky na Watamu vo východnej Keni. "Je skutočne zložité rozpoznať rozdiel medzi plastmi a medúzami, ktoré niektoré korytnačky milujú," dodal. Polovica korytnačiek, ktoré priniesli do nemocnice po konzumácii plastov, zomrela. Obrovský stôl v nemocnici je pokrytý množstvom plastového odpadu, odoberaného z miestnych pláží - od rybárskych sietí a nylonových lán, po neidentifikovateľné úlomky plastového filmu. Zároveň sa doktori stretávajú so záhadnými bielymi plastovými krúžkami, o ktorých zamestnanci špekulujú, že by to mohli byť okraje jogurtových téglikov. Stopy po zuboch je vidieť aj na plastových obaloch od opaľovacích krémov, pretože vyzerajú ako potenciálne potraviny.

Miestni obyvatelia denne čistia pláž od plastového odpadu. Chcú čisté pláže a vedia, že hotely ich tiež potrebujú.

"Rozsah výzvy na odstránenie plastového odpadu z morí je obrovský," dodáva Svensson. Podporuje rezolúciu Nórska, aby svet úplne odstránil plastový odpad z oceánov. Ak všetky krajiny budú súhlasiť s týmto dlhodobým cieľom, bude to považované za úspech OSN. Ale niektorí ochrancovia životného prostredia tvrdia, že chýbajúci časový harmonogram môže znamenať obrovský problém. Tisha Brown z organizácie Greenpeace povedala: "Oceňujeme, že OSN chce tvrdšie nariadenia, ale s miliardami ton plastového odpadu, ktorý vstupuje do oceánov, potrebujeme oveľa naliehavejšie opatrenia. Potrebujeme výrobcov, aby prevzali zodpovednosť za svoje výrobky - a musíme sa pozrieť na seba, ako spotrebiteľov, ako narábame s plastovým odpadom."

Indonézia je druhý najväčší znečistovateľ

Indonézia - druhý najväčší svetový "plastový znečisťovateľ" hneď po Číne, prisľúbila, že do roku 2025 zníži množstvo plastu v oceánoch o 75 percent. Avšak niektorí pozorovatelia pochybujú, že právne predpisy sú dostatočne silné na to, aby sa to uskutočnilo. Plastový odpad je tiež súčasťou agendy pre tohtoročnú konferenciu v Číne. Keňa už zakázala plastové vrecká na jednorazové použitie spolu s Rwandou, Tanzániou a čoskoro Srí Lankou. Bangladéš má už mnoho rokov kontrolu plastových odpadov, najmä kvôli vreckám, ktoré zablokovali kanalizácie a zapríčinili povodne.

"Proces OSN je pomalý. Mohlo by trvať 10 rokov, kým sa schváli dohoda OSN o plastoch a ďalšie dva roky, kým bude implementovaná." pripustila Svensson. "Ale my nemôžeme čakať tak dlho. Toto je núdzová situácia," povedala. "Mám pocit, že teraz existuje potreba konať. Musíme byť oveľa rýchlejší." Svensson zároveň uviedla, že oceán čelí mnohým útokom z nadmerného rybolovu, znečisteniu z chemických látok, kanalizácie a poľnohospodárstva. 

Súvisiace články