Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA vyvinula pneumatiku, ktorá sa nedá prepichnúť
Zdielať na

NASA vyvinula pneumatiku, ktorá sa nedá prepichnúť

Archívna reportáž

USA / Mať tak pneumatiky, ktoré sa len tak ľahko neopotrebujú, nemusia sa dofúkať a nedostanú defekt. NASA vyvinula novú generáciu takejto pneumatiky, ktorá sa raz pozrie aj na Mars.

Americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) momentálne skúma pneumatiky. Chce vynájsť taký typ pneumatiky, ktorý by mohlo používať aj vesmírne vozidlo. Vymieňať defekt na Marse totiž nie je jednoduché. Misia na Mare by mala mať kolesá s pneumatikami, ktoré nič neprepichne a nezničí. Vedci už dávnejšie predstavili kolesá s pružinovou konštrukciou, ktorá mala pneumatiku nahradiť. Ukázalo sa ale, že pružiny po niekoľkých týždňoch stratili svoj pôvodný tvar.

Nová pneumatika je tej pôvodnej konštrukcii podobná. Mriežka zvinutého kovu do tvaru pneumatiky sa dokonale prispôsobí povrchu. Nedá sa prepichnúť, lebo vlastne nemáte čo prepichnúť. Ide totiž o špeciálnu pamäťovú zliatinu medi a titanu, ktorá si svoj tvar pamätá a po deformácii molekúl sa vie vrátiť do pôvodného tvaru. Pozrite sa ako.

​NASA už nové koleso otestovala aj na klasickom americkom Jeepe. Tento typ pneumatiky sa ale pravdepodobne nebude dať používať na klasických cestách. 

NASA ohlásila aj svoju historickú misiu - Let do atmosféry Slnka. 

Súvisiace články