Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Taliani chcú zaradiť pizzu do zoznamu UNESCO
Zdielať na

Taliani chcú zaradiť pizzu do zoznamu UNESCO

BRATISLAVA / Taliani zozbierali dva milióny podpisov pod petíciu na zapísanie pizzy na zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Agentúre APA to povedal taliansky poľnohospodársky zväz Coldiretti. Iniciátori kampane sa domnievajú, že túto "súčasť národnej kultúry a talianskych dejín” ohrozujú zahraničné plagiáty, smernice Európskej únie a vplyv amerických fastfoodových gigantov.

Kampaň odštartovanú v roku 2014 podporuje aj zväz neapolských pekárov pizzy. Ten požaduje, aby sa pizza piekla z čistých talianskych prísad, zvláštnu pozornosť vraj musí byť venovaná kvalite droždí, paradajok čerstvosti mozzarely.

Zásadné vraj je piecť pizzu v peci vykurovanej drevom. A to ideálne na 450 stupňoch, aby zostala uprostred mäkká a na okrajoch hnedá a chrumkavá, pokojne aj trochu pripálená, tvrdia neapolskí pekári.

V Taliansku sa denne zje sedem miliónov kusov pizzy, v krajine existuje 35 tisíc pizzérií. Miliardový obchod s pizzou zamestnáva zhruba štvrť miliónu ľudí. Najväčšími jedákmi pizzy sú ale Američania, ktorí ju ročne skonzumujú 13 kilo na osobu. Taliani sú až druhí so 7,6 kilogramami pizzy na osobu za rok, povedal agentúre APA Coldiretti.

Súvisiace články