Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedci uverejnili štúdiu, koľko kávy denne môžeme vypiť a je to stále bezpečné
Zdielať na

Vedci uverejnili štúdiu, koľko kávy denne môžeme vypiť a je to stále bezpečné

BRATISLAVA / Denne si môžete dopriať 3 až 4 šálky kávy a je to bezpečné. A navyše aj zdraviu prospešné. Uviedol to renomovaný britský odborný časopis British Medical Journal, ktorý spracoval výsledky 200 štúdií zaoberajúcich sa účinkami kávy.

"Zistilo sa, že 300 miligramov kofeínu denne, neznáša ťažko takmer nikto, že je to proste ľahko stráviteľná záležitosť a to by mohli byť také štyri kávy denne, lebo tá jedna káva má okolo 75-80 miligramov," informuje gastroenterológ Peter Minarík.

Odborník ale na druhej strane upozorňuje, že to neznamená, že niekto kto kávu nepije môže začať len tak piť štyri denne. Znášanlivosť je veľmi individuálna. Pravidelní kávičkári a nováčikovia na ňu reagujú rôzne. Jednoznačne prevládajú pozitívne účinky- prevencia proti cukrovke, nižšie riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a 3-4 šálky denne údajne pomáhajú predchádzať aj Parkinsonovej chorobe, Alzhaimerovej chorobe, kardiovaskulárnym ochoreniam, depresii, či chorobám pečene

"Pri pití kávy sa nám uvoľňujú v organizme endorfíny, ktoré nám udávajú dobrú náladu, zvyšujú telesný výkon, zvyšujú koncentráciu, bdelosť, mierne sa zvyšuje metabolizmus," uviedla odborníčka na zdravú výživu Katarína Skybová. Ale ak máme nízky krvný tlak, kávu by sme mali piť pravidelne, čo odporúčajú aj lekári.

Vysoký tlak a pálenie záhy

Ak ho ale mávame vysoký, káva sa neodporúča. A rozhodne sa neodporúča, aby kávu pili ľudia, ktorých páli záha.

"To je ochorenie, ktorému sa hovorí refluxná choroba pažeráka, kde sa obsah žalúdka, žalúdková kyselina dostáva do pažeráka a tam spôsobuje buď len to pálenie a ak sa to opakuje aj zápalové procesy, kofeín má zhoršujúci účinok u týchto pacientov, tak je vhodné buď sa kávy vzdať alebo piť bezkofeínovú kávu," radí Minárik. 

Takzvané power kávy v plechovkách majú napríklad zvýšený obsah kofeínu. Vtedy si treba dávať pozor na to, koľko ich vypijeme, aby sme dodržali odporúčanú dennú dávku - teda spomínaných maximálne 300 miligramov kofeínu. A piť by ju určite nemali tehotné ženy. Podľa výskumu môže zapríčiniť nižšiu pôrodnú váhu dieťaťa, alebo predčasný pôrod. Ak vám káva nespôsobuje problémy, môžete vypiť denne maximálne štyri šálky.

Súvisiace články