Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pripravte sa na poriadne sneženie, zima udrela plnou silou
Zdielať na

Pripravte sa na poriadne sneženie, zima udrela plnou silou

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na viacerých miestach sneží, v nížinách je to prechodne aj dážď so snehom. Zrážky môžu komplikovať dopravu na mnohých miestach najmä západnej polovice krajiny. Na východe Slovenska sa zrážky objavia v priebehu dňa.

​Cez naše územie sa v stredu bude presúvať studené frontálne rozhranie, takže so zrážkami musím počítať počas celého dňa. Denná teplota dosiahne od 0 do 5°C. Vietor od juhu do 20, na západe do 30 km/h.

Problémy so snehom nás neopustia ani vo štvrtok. Naše územie bude ovplyvňovať presúvajúca sa oblasť nízkeho tlaku vzduchu od juhu. Čo to znamená? Jednoducho povedané, objavia sa zrážky takmer na celom našom území, s výnimkou krajného juhovýchodu. Pôjde o sneženie, iba na krajnom juhu západného a stredného Slovenska to môže prechodne aj dážď so snehom, prípadne dážď. V noci teplota poklesne na 0 až -5C. Cez deň bude teplota od -1 do 4 max 5°C.


Do rána ale môže napadnúť až do 20-25 cm, na strednom Slovensku , napr. na Kysuciach, Orave, v Turci , na Horehroní až do 35-40 cm nového snehu. Štvrtkové ráno môže byť na našich cestách naozaj veľmi nebezpečné. Vietor od juhovýchodu do 25, sa na západe bude meniť na severozápadný s rýchlosťou prechodne do 30 km/h.

Sneh deťom prinesie mnoho radosti, ale nám dospelým viac problémov. Skúsme sa zmeniť na deti aj my, a nepodliehať stresu z toho, že budem viac času tráviť v zápchach.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 2. stupňa pred snežením pre 17 južnejších okresov stredného Slovenska. Meteorológovia očakávajú, že do štvrtka 16:00 spadne v tejto oblasti 35 až 40 centimetrov nového snehu. "Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb," varuje SHMÚ.

Pre zvyšok územia platí výstraha 1. stupňa pred snežením, pričom na západe krajiny môže spadnúť päť až 15 cm nového snehu, na severe 20 až 30 a na východe 10 až 20 cm snehu. Juhovýchodný cíp Slovenska je bez výstrah.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy