Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na podnet TV JOJ prípad malej Natálky urýchlia. Za jej zdravotné poškodenie polícia obvinila lekára
Zdielať na

Na podnet TV JOJ prípad malej Natálky urýchlia. Za jej zdravotné poškodenie polícia obvinila lekára

ŽILINA/NITRA/TOPOĽČANY / Televízia JOJ už informovala o mladej mamičke zo Žiliny, ktorá pred tromi rokmi pri pôrode priviedla na svet zdravotne vážne poškodené dievča, Natálku. Polícia obvinila pôrodníka, ale s vyšetrovaním sa neponáhľa. Televízia JOJ preto podala podnet Generálnemu prokurátorovi a zdá sa, že vyšetrovanie sa pravdepodobne rýchlo ukončí.

Dieťa je hluché, slepé a úplne ochrnuté. Podľa špecialistov trpí nesmiernymi bolesťami, ktoré musia byť tíšené špeciálnymi liekmi. Andrea už viac ako tri roky žije 24 hodín denne pripútaná k svojej dcére. Pritom, mala bezproblémové tehotenstvo. Keď v auguste 2014 prišla na kontrolu k pôrodníkovi ešte rodiť nemala. Lekár jej povedal, že rodiť môže okamžite a to sa aj stalo.

"Dal mi asi osem vyvolávačiek po sebe, čím zastavili pôrod, ja som tlačila hodinu bez kontrakcií," spomína Andrea. Rok po pôrode polícia obvinila lekára, u ktorého Andrea rodila. Vedenie pôrodu a poskytnutá lekárska starostlivosť dievčatku podľa znalcov spôsobili ťažký stupeň poškodenia zdravia.

Vyšetrovateľ zdržuje 

Aj napriek tomu vyšetrovanie polícia neukončila. TV JOJ preto v lete podala podnet na preskúmanie postupu Orgánov činných v trestnom konaní priamo Generálnemu prokurátorovi. Andrea totiž nemocnicu žaluje o náhradu škody aj pre bolestné, no súdy nekonajú. Na žiadosť nemocnice čakajú na ukončenie trestného konania.

To, čo si Andrea myslela, previerka nariadená Generálnou prokuratúrou aj preukázala. Vyšetrovateľ robí v prípade Natálky prieťahy. "Môžme povedať, že dĺžka tohto konania bola determinovaná aj prieťahmi, pretože po dobu šiestich mesiacov nebol vykonaný žiadny dôkazný prostriedok," uvádza hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Trápenie 

Malá Natália podľa znaleckých zistení nesmierne trpí. Svojej mame nedokáže povedať ako veľmi a čo ju bolí. Stravu príjma cez sondu a trpí najťažšou formou epilepsie. Andrea má príjem mesačne niečo viac ako 200 eur. Otec dieťaťa rodinu opustil. Pre ťažkú životnú situáciu dieťaťa nie je isté, či sa Natálka dožije odškodnenia. Jej mama pre rehabilitácie potrebuje mesačne približne 1000 eur, ktoré nemá. "Generálny prokurátor dal podnet, aby tento prípad bol vyšetrený ešte do 20. decembra tohto roka,"  dodáva Predajňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy