Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hygienici kontrolovali telocvične. Takmer polovica je v zlom stave
Zdielať na

Hygienici kontrolovali telocvične. Takmer polovica je v zlom stave

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva nedávno skontroloval takmer 700 základných a stredných škôl a v utorok zverejnil závery. Takmer polovica z nich má nevyhovujúci stav.

Poškodené protišmykové nátery na parketách, pokazené okná, nevyhovujúce hygienické zariadenia bez prívodu teplej a niekedy aj studenej vody, nebezpečné dlažby, obklady, či pleseň na stenách. Aj takto vyzerajú telocvične v stovkách slovenských škôl. ktoré neprešli inšpekciou Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Problém financií 

V najzúboženejšom stave sú školy na západe Slovenska, ktoré nemôžu čerpať peniaze z Európskych fondov. Práve pre školy, ktoré sa nemôžu uchádzať o európske fondy, alebo sa im to nepodarilo, Ministerstvo školstva vypísalo ešte v lete výzvu, cez ktorú môžu dostať na obnovu telocviční a vonkajších priestorov na športové aktivity až 150 tisíc eur. Nevyhovujúce priestory ale neboli jediným problémom, na ktorý Úrad upozornil. 

Hodiny telesnej 

Pohyb je pri vývoji dieťaťa jeden z najdôležitejších faktorov. Napriek tomu je telesná výchova zväčša na poslednom mieste. "Ideálne by bolo, ak by deti mali telesnú po štvrtej hodine. Najhoršie sú nulté hodiny, alebo zdvojené hodiny," vraví vedúca odboru hygieny detí a mládeže Jana Hamadei. Pritom obezita detí je problém, ktorý sa stále vážnejšie dotýka aj Slovenska.

Kontrole sa v minulosti podrobili aj samotné deti. A to v prvý večer prázdnin: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy