Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Denné stacionáre sú ohrozené. Ministerstvo bolo opäť na kontrole
Zdielať na

Denné stacionáre sú ohrozené. Ministerstvo bolo opäť na kontrole

BRATISLAVA / Viaceré stacionáre, najmä na východe Slovenska, budú musieť od nového roka zatvoriť. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny urobilo ďalšie kolo kontrol v 186 stacionároch mimo bratislavského kraja, a rozhodlo, že niektoré z nich už financovať nebude.

Ministerstvo tvrdí, že niektorí prevádzkovatelia si pomýlili denný stacionár s klubom dôchodcov a preto ich nepotrebujú. Starostovia dotknutých obcí ale majú iný názor. Ministerstvo podľa nich rozhoduje od stola a nastolilo podmienky, ktoré nemajú nič spoločné s realitou.

Úradníci zistili, že z takmer päť a pol tisíca klientov, na ktorých mesačne štát platí 184 eur, bolo prítomných 1 258. "Nenapĺňajú celú kapacitu, napriek tomu, že štát celú kapacitu platí," hovorí Braňo Ondruš, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Falšovanie dochádzky, chýbajúca bezbariérovosť, nedostatočná sociálna starostlivosť. To sú ďalšie pochybenia, pre ktoré desiatim stacionárom ministerstvo vypovedalo zmluvu, v 28 stoplo financovanie a v jednom prípade odstúpilo od zmluvy a dokonca bude požadovať vrátenie peňazí.

Dôchodcovia v Kvakovciach si nevedia predstaviť, kam sa podejú, keď im stacionár v dedine zatvoria. V druhom kole totiž ministerstvo v ich stacionári zistilo viacero nedostatkov. Jedným z nich mal byť aj nedostatočný bezbariérový prístup. Starosta nesúhlasí. "Zo zadu prejdete bezbariérovo." Kavkovce sú len jedným zo sporných miest na mape stacionárov. Ministerstvo tvrdí, že platí na neexistujúcich klientov. Od nového roka preto chystá zmenu vo financovaní. "Budeme posielať peniaze len na platy zamestnancov," informuje Ondruš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy