Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Severná Kórea vystrelila raketu, je schopná zasiahnuť USA
Zdielať na

Severná Kórea vystrelila raketu, je schopná zasiahnuť USA

Archívna reportáž

PCHJONGJANG / Severná Kórea potvrdila, že v stredu skoro ráno otestovala novú medzikontinentálnu balistickú raketu. Štátna televízia označila test za úspešný a oznámila, že zbraň s názvom Hwasong-15 je "značne" silnejšia ako doterajšie strely dlhého doletu, ktoré testovali. Rakraraeta je údajne schopná dosiahnuť hlboko do USA.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) otestovala balistickú raketu podľa informácií amerického Pentagónu v stredu nadránom o 03:30 kórejského štandardného času (19:30 SEČ predchádzajúceho dňa). Podľa juhokórejskej armády raketu Severokórejčania vystrelili z oblasti severne od ich metropoly Pchjongjang, letela 960 kilometrov a spadla do Japonského mora. Išlo o prvý test rakety od 15. septembra, kedy Severná Kórea vystrelila ponad severné Japonsko balistickú raketu stredného doletu.

Japonsko a Južná Kórea test odsúdili, pričom druhá menovaná krajina naň reagovala vlastným raketovým testovaním. Na správy o novej balistickej rakete už reagoval aj americký prezident Donald Trump, ktorý zatiaľ len ostro skonštatoval "Postaráme sa o to". Neskôr počas dňa by sa mala v súvislosti s najnovším testom KĽDR stretnúť aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy