Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neuveríte, kto postavil túto majestátnu katedrálu
Zdielať na

Neuveríte, kto postavil túto majestátnu katedrálu

Archívna reportáž

QUEENSLAND / Jeden z popredných evolučných biológov zverejnil na sociálnej sieti fotografiu na pohľad jedinečnej katedrály. Veľmi pripomína slávnu barcelonskú stavbu Antonia Gaudího, Sagradu Familiu.

Profesor Richard Dawkins zverejnil na Twitteri fotografiu obdivuhodnej štruktúry, postavenej "bez architekta, bez nákresov, dokonca aj bez DNA". Termity využívajú spletité štruktúry ako klimatizáciu pre kolóniu žijúcu pod zemou, píše portál Daily Mail. "Farba tohto termitiska je dosť sivá, čo je typické pre magnetické termity žijúce na severe Austrálie," hovorí odborník na hmyz, Matt Shardlow. Tieto termity stavajú svoje termitiská na severo-južnej línii, zarovnané podľa magnetického poľa Zeme.

"Zdá sa, že termitisko tejto kolónie bol istom momente zničený a tie vežičky sú výsledkom snahy stavbu čo najrýchlejšie zrekonštruovať," hovorí Shardlow.

Takéto termitiská podobné katedrálam stavajú dva druhy termitov, tzv. magnetické Amitermes meridionalis a katedrálové Nasutitermes triodiae. Štruktúry sú vytvorené z výlučkov, bahna a dreva, čím vytvoria vodeodolnú substanciu. Termity žijú pod zemou, čo si žiada špeciálne dodávanie kyslíka, termitiská fungujú ako klimatizačný systém, vzduch je chodbami vháňaný kolónii pod zemou. Zároveň tým "kŕmia" huby, ktorými sa potom živia. Niektoré termitiská merajú až 8 metrov na výšku.

"Ak si uvedomíme, že termit - robotník má asi 3 milimetre, tieto termitiská by pri prirovnaní termita k rozmerom človeka mali ekvivalent štyroch veží Burj Khalifa postavených na seba," povedal profesor environmentálnych vied Nathan Lo.

Pozrite si ako vyzerá Nový rok pri jednej z najvyšších budov sveta, Burj Khalifa v Dubaji:

Súvisiace články