Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Monika zvládla sama Pacifickú hrebeňovku, jeden z najťažších pochodov sveta
Zdielať na

Monika zvládla sama Pacifickú hrebeňovku, jeden z najťažších pochodov sveta

Archívna reportáž

Nové Mesto na Morave - Monika Benešová sa práve vrátila z päťmesačného pochodu krížom cez Spojené štáty americké. Zvládla úplne sama takzvanú Pacifickú hrebeňovku, jeden z najťažších pochodov sveta. Vystúpila pritom aj na 4400 metrov vysokú horu Mt. Whitney.

Monika Benešová sa vybrala na cestu s malým stanom, páperovým spacákom, ruksakom a priemernou kondičkou, píše portál ceskatelevize.cz. Zvládla nielen fyzickú náročnosť cesty, ale aj nástrahy v podobe tarantúl a štrkáčov v púšti, ale aj medvede a vlky v severnej Kalifornii a v Yosemitskom národnom parku a dokonca aj pumy vo Washingtone. Najväčším zážitkom je pre 27-ročnú Moniku stretnutie s medvieďatami a ich matkou neďaleko Kanady.

Monika počas cesty niesla značne ťažšiu váhu, ako ostatní hikeri. Nakoľko má alergiu na lepok, mlieko a sóju, jej špeciálna potravinová výbava bola ťažšia, ako klasická strava. Každý deň prešla zhruba 50 kilometrov, na chrbte pritom nieslo 25 kíl. Potravinové alergie jej na pohode nepridávali, často zvracala a mala črevné prehánky.

Zažila aj skutočne dramatické chvíle a niekoľkokrát to chcela vzdať. "Vo výške 4000 metrov vysoko v horách ma chytila snehová búrka. Bola som sama a nevidela som cestu.Dosť nepekne som spadla a pomliaždila si koleno. Bola som niekoľko dní od najbližšej civilizácie aj od mobilného signálu. Navyše teplota v noci spadla pod mínus 20°Celzia," povedala Monika pre web regionvysocina.cz. Následkom boli omrzliny. Počas cesty zničila štvoro párov topánok.

Pacifická hrebeňovka vedie cez pohorie Sierra Nevada a Cascade Range. Na juhu začína na hranici s Mexikom a končí na severe pri Britskej Kolumbii v Kanade. Cesta vedie cez Kaliforniu, Oregon a Washington. Dlhá je 4286, začína v takmer nulovej nadmorskej výške a presahuje 4000 metrov nad morom. Cesta vedie cez 7 národných parkov a 25 lesov. Prejsť celú trasu trvá 6 až 8 mesiacov. Ročne sa na cestu vydá asi 3000 ľudí, ale dokončí ju len asi 180 z nich.

Súvisiace články