Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Apple zneužíva čínskych študentov, tvrdí hlavný dodávateľ firmy
Zdielať na

Apple zneužíva čínskych študentov, tvrdí hlavný dodávateľ firmy

HENAN / Spoločnosť Foxconn, hlavný dodávateľ iPhone spoločnosti Apple, tvrdí, že zastavila stážistov v nezákonnej práci nadčas v továrni v Číne. Vyplýva to zo správy Financial Times, z ktorej vyplýva, že najmenej šesť študentov pracovalo denne 11 hodín v továrni iPhone X v provincii Henan.

Táto prax porušuje čínske zákony, ktoré deťom zabraňujú pracovať viac ako 40 hodín týždenne. Asi 3 000 študentov bolo údajne najatých na práce v továrni v Zhengzhou. Spoločnosť Apple uviedla, že študenti stredných škôl pracujú dobrovoľne, ale nemalo im byť dovolené pracovať nadčas. Technický gigant aj Foxconn uviedli, že stážistom boli za tento čas poskytnuté rôzne benefity. "Apple je odhodlaný zabezpečiť, aby sa so všetkými v našom dodávateľskom reťazci zaobchádzalo s dôstojnosťou a úctou, ktorú si zaslúžia," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

"Vieme, že naša práca nikdy nekončí a my budeme aj naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme dosiahli pozitívny vplyv a chránili našich pracovníkov." Foxconn Technology Group, ktorá prevádzkuje program pre stážistov v čínskej továrni, uviedla pre BBC, že urobila okamžité kroky, aby zabezpečila, že žiadni stážisti nevykonávajú prácu nadčas. Zároveň dodala, že stážisti predstavujú veľmi malé percento pracovnej sily v Číne a že porušenie pracovných zákonov je v rozpore s ich vlastnou politikou.

Chcela udržať krok s dopytom

Taiwanská firma údajne najala študentov v septembri, aby udržala krok s dopytom po novom iPhone X. iPhone je dôležitý pre produktovú radu spoločnosti Apple a tvorí viac ako polovicu jej tržieb. Od júla do septembra 2017 sa predalo viac ako 46,6 milióna telefónov. Najnovší model, iPhone X, bol spustený na 10-ty rok výročia kultového smartfónu a je najdrahším mobilným telefónom Apple.

Spoločnosť Apple a jej dodávatelia sa v posledných rokoch niekoľkokrát dostali do ohniska uprostred obvinení, že nedokázali chrániť pracovníkov v čínskych výrobných zariadeniach, kde niektorí údajne žili v preplnených továrňach a pracovali nadmerne.

Už v minulosti sa spoločnosť Apple dostala do sporou kvôli svojim telefónom, a to so spoločnosťou Samsung. Zapríčinil to podobný dizajn a funkcie telefónov. 

Súvisiace články